Randevuu Nellyga – Tapaaminen Nellyn kanssa

22.05.2021—03.10.2021
Tarton taidemuseo
Raekoja plats 18, Tartto

Tarton taidemuseossa on esillä suomalaisen säveltäjän ja taiteen kerääjän Juhani Komulaisen kokoelma Eduard Wiiraltin (1898–1954) tuotannosta. Tarton taidemuseo on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Tuglas-seuran kanssa.

Kokoelman omistajaa ja taiteilijaa yhdistää side Ranskaan ja Pariisiin, jossa molemmat ovat asuneet pitkiä aikoja. Juhani Komulaisen omistautuminen Wiiraltin taiteelle onkin huomionarvoista.

Kansainvälisesti tunnustettu taiteilija Eduard Wiiralt valmistui vuonna 1924 ensimmäisten joukossa Tartossa sijainneesta Taidekoulu Pallaksesta. Wiiralt on yksi oppilaitoksen ja virolaisen taiteen kansainvälisen menestyksen kirkkaimmista tähdistä. Valmistuttuaan Wiiralt opetti hetken Pallaksessa, mutta siirtyi jo vuonna 1926 asumaan ja työskentelemään Pariisiin. Näyttely esitteleekin Komulaisen kokoelman pohjalta yhtä Wiiraltin elämänvaihetta Ranskassa. Mestarillisen grafiikan lisäksi esillä on harvinaisia piirroksia ja monotypioita, joita ei ole Tarton taidemuseossa aiemmin nähty.

Komulaisen kokoelman runko koostuu vuonna 2002 Pariisin huutokaupasta hankitusta yhtenäisestä kokonaisuudesta. Yhteensä 58 alkuperäisteoksen joukossa on runsaasti ainutkertaisia piirroksia, muotokuvia ja luonnoksia Wiiraltin Strasbourgin vuosilta 1931—1933. Kokoelma on todennäköisesti kuulunut Nelly Stulzile, taiteilijalle, keräilijälle, muusikolle ja runoilijalle, joka kutsumana Wiiralt vietti aikaa Strasbourgissa. Komulainen on myöhemmin täydentänyt kokoelmaansa Wiiraltin teoksilla vuosilta 1926—1939, jolloin taiteilija asui Ranskassa.

Juhani Komulaisen kokoelmaa on tutkinut perusteellisesti taidehistorioitsija Mai Levin. Myös tämä näyttely perustuu suurelta osin hänen keräämiinsä tietoihin sekä kokoelmasta että Wiiraltista laajemmin.


RANDEVUU NELLYGA. Eduard Wiiralt Juhani Komulaineni kollektsioonist

Tartu Kunstimuuseumil on suur rõõm koostöös Tuglase Seltsiga tuua publiku ette Soome helilooja ja erakoguja Juhani Komulaineni kollektsioon Eduard Wiiralti (1898–1954) loomingust. Kogujat ja kogutavat ühendab side Prantsusmaa ja Pariisiga, kus mõlemad on pikemalt elanud. Komulaineni pühendumine ja hoolimine Wiiralti pärandist väärib tunnustust.
Näyttely
Tarton taide­museon
verkko­sivuilla

Eduard Wiiralt – virolaisen taidegrafiikan suurhahmo

Eduard Wiiraltin (1898–1954) näyttelystä Helsingin Ateneumissa tuli taannoin kuluneeksi neljännesvuosisata. Ateneumin tuolloinen museonjohtaja Soili Sinisalo valitsi loppuvuodesta 1993 avatun näyttelyn työt Tallinnan ja Tarton taidemuseoiden kokoelmista. Samalla kertaa saatiin mahdollisuus esitellä suurelle yleisölle myös Ateneumin omissa kokoelmissa olleita Wiiraltin grafiikan lehtiä. Niistä osa oli hankittu jo Wiiraltin näyttelystä Helsingin Taidehallissa vuonna 1937.
subject Eduard Wiiralt - virol…

Rakkaudesta virolaiseen taiteeseen

Säveltäjä Juhani Komulaisen piti hankkia asunto Tallinnasta 2000-luvun alkupuolella. Itse asiassa kakkosasunnolle oli kaksi vaihtoehtoista kaupunkia, Tallinna ja Pariisi. Komulainen oli viettänyt Pariisin taiteilijaresidenssissä joitakin kuukausia sävellystyönsä parissa, ja kaupunki oli vienyt mukanaan. Onneksi mieluinen asunto löytyi ensin Pariisista, sillä muutoin Juhani Komulaisen ainutlaatuinen Eduard Wiiralt -kokoelma olisi hävinnyt taivaan tuuliin.
subject Rakkaudesta virolaiseen …