Julkaistu: 25. toukokuuta 2021

Setomaalta Saarenmaalle ja Narvasta Pärnuun

 

Matkailun ammattilaiset eri puolilta Viroa kertovat, mitä uutta on tulevana kesänä luvassa.

Pärnun ranta saa kevään aikana uuden ilmeen. Näin mittavia muutoksia ei ole Viron ykkösrannalla nähty yli kymmeneen vuoteen.

”Rannalla on käynnissä mittavat rakennustyöt, joiden aikana kunnostetaan rantapromenadi, rakennetaan uusia wc- ja suihkutiloja sekä rantaan vievä puinen kävelytie”, kertoo Orvika Reilend Pärnun kaupungilta.

Reilendin mukaan rannalle on tulossa myös kolme uutta ravintolarakennusta, joista suurin on rantapromenadin päässä surffikeskusten naapurissa. ”Kaikkien ravintoloiden pitäisi avautua toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.”

Uutta on myös kulttuuririntamalla. Pärnun Nykytaiteen museo muutti uusiin, upeisiin tiloihin kaupungin keskustaan Itsenäisyydenaukiolle. Museo avaa suositun Mies ja nainen -taidenäyttelynsä kesäkuun alussa jo 28. kerran.

Kesän muista kulttuuritapahtumista Orvika Reilend nostaa esiin muun muassa Pärnun Hansapäivät 2.–4. heinäkuuta ja Pärnun musiikkifestivaalin 11.–18. heinäkuuta.

”Monen vuoden tauon jälkeen järjestetään 13.–15. elokuuta Augustiunetus, jonka tapahtumapaikka on tällä kertaa Pärnujoen ranta-alue”, hän lisää.

Syksyn tapahtumista kannattaa muistaa 24.–25. syyskuuta järjestettävä valotaidetapahtuma Yön valossa (ÖÖvalgel), joka muuttaa Pärnun keskustan valotaiteen ihmemaaksi.

Itä-Virumaalla uusia promenadeja ja matkailukohteita

Itä-Virun maakunnassa on paljon uutta tarjolla, kertoo Meelis Kuusk Itä-Viron yrityskeskuksesta.

”Sillamäen uuden promenadin juhlallisia avajaisia vietetään 28. toukokuuta. Narvan suosittua jokipromenadia rakennetaan pidemmäksi ja samalla valmistuu uusi näköalatasanne niin kutsutun Viiden kruunun näköalapaikalle.”

Peipsijärven suunnalla liikkuville Meelis Kuusk vinkkaa, että Kauksin uusi rantakeskus on valmistumassa kevään aikana. Niinpä Viron pisimmän hiekkarannan palvelut paranevat entisestään.

Meelis Kuusk nostaa esiin myös Aidun uuden vesiurheilukeskuksen, jonka rakennustyöt alkavat tänä vuonna. ”Tarkoitus on luoda Aiduun kansainväliset vaatimukset täyttävä vesiurheilukeskus.”

Kuuskin mukaan koronapandemia on pakottanut Itä-Virumaan matkailuyrittäjät kekseliäisyyteen.

”Olemme aloittaneet etäopastusretkien järjestämisen. Retkillä vieraat liikkuvat omilla autoillaan ja opas esittelee kohteita Zoomin välityksellä”, hän kertoo ja lisää, että suositut opastuskierrokset ovat aluksi vain viroksi.

Meelis Kuusk suosittelee vierailemaan myös Toilan Oru-puistossa, jonka historiaan voi tutustua virtuaalitodellisuutta hyödyntävän VR Toila 1938 -esityksen avulla. Luonnosta kiinnostuneen kannattaa käydä ehdottomasti Valasten putouksen uudella luontopolulla.

Tulevan kesän kulttuuritapahtumista Kuusk nostaa esiin Narvan Oopperapäivät 2.–12. syyskuuta ja Seitsme linna muusika -musiikkifestivaalin.

Saarenmaalla vietetään viikinkivuotta

Vuosi 2021 on nimetty Saarenmaalla viikinkivuodeksi. Syy teemavuoteen löytyy historiasta, kertoo Kristina Mägi Visit Saaremaa -matkailuorganisaatiosta.

”Kymmenkunta vuotta sitten löydetyt viikinkilaivojen hylyt osoittautuivat tärkeämmiksi, kuin kukaan osasi arvata. Tutkimusten aikana on selvinnyt, että ne ovat peräsin varhaisemmalta aikakaudelta kuin tähän asti tiedossa olevat viikinkien maininnat. Niinpä olemme laivalöytöjen avulla vaikuttaneet koko Euroopan viikinkihistoriaan”, Mägi kertoo.

Nyt laivat on perusteellisesti tutkittu ja tuotu takaisin Saarenmaalle. Koko kesä on Kristina Mägin mukaan täynnä viikinaiheisia tapahtumia, kuten viikinkitoreja, laiva-ajeluita ja työpajoja. Lisäksi Kuressaaren linnassa avataan 21. toukokuuta upea viikinkinäyttely.

Pandemian takia monien kesätapahtumien tilanne on vielä epävarma. ”Aika näyttää, voidaanko ne kaikki järjestää”, Mägi toteaa.

”Perinteisesti suomalaisten kesän kohokohta on ollut Saarenmaan oopperapäivät, jonka pääesiintyjä on tällä kertaa Kroatian kansallisteatteri.”

Kristina Mägi vakuuttaa, että Viroon ja Saarenmaalle kannattaa tulla. ”Saarenmaan valtti on aina ollut se, että meillä on paljon tilaa, rauhaa ja hiljaisuutta.”

Etelä-Virossa saunotaan ja nautitaan hyvästä ruoasta

Savusaunoista tunnettu Võrumaa on vienyt saunomisen digiaikaan. Savusaunaan mielivä voi nyt varata saunavuoron verkossa olevasta ajanvarausjärjestelmästä, kertoo Elin Priks Visit Setomaa -organisaatiosta.

Veeroja savusaunan edustalla

Savusaunan varaaminen onnistuu Võrumaalla myös verkossa. Ajanvarausjärjestelmässä on useita maakunnan savusaunoja, myös Eda Veerojan Mooskan tilan sauna.
Kuva: Mikko Virta

Uutta on myös Värskassa sijaitseva Reegi maja eli Reekin talo, joka esittelee vapaussodan tapahtumia ja terveysmudan sekä mineraaliveden käyttöä Värskan seudulla. Komea puutalo oli aikoinaan kenraali Nikolai Reekin kesäasunto. Nykyään se on myös Värskan vierailukeskus, jossa on muun muassa kahvila.

Luonnosta kiinnostuneen kannattaa tutustua koko Viron halki kulkevaan Metsä-vaellusreittiin, joka alkaa Tallinnasta ja kulkee Viron ja Võrumaan kautta Latviaan. Reitti on osa Hollannista alkavaa E11-kaukovaellusreitistöä.

Kesän tapahtumista Elin Priks nostaa esiin muun muassa UMA MEKK -kahvila- ja ravintolaviikon 31.5.–6.6., Satserinnan etelä-virolaista perinnejuustoa esittelevän sõirapäivän 12.6. ja Lüübnitsan kala- ja sipulimarkkinat 28.8. Hän suosittelee vierailemaan myös Setomaan Kuningaskunnan päivillä 7.8.

”Tänä vuonna kannattaa ehdottomasti valita lomakohteeksi juuri Etelä-Viro, koska meillä on täällä paljon luontoa ja monipuolista toimintaa sekä kohteita myös ulkoilmassa. Setomaa on monilta suomalaisilta vielä löytämättä, se on helppo yhdistää Tarton-matkaan”, Elin Priks vinkkaa.

Patarein kulttuuripiha on Tallinnan uusi vetonaula

Tallinnan kaupungin markkinoinnin projektipäällikkö Mall Oja kertoo, että Tallinnan avautuminen merelle on saanut vauhtia.

Merellisistä kohteista hän nostaa esiin Patarein linnakkeen, joka uudistuu täysin vuodeksi 2026. Kommunismin uhrien museon lisäksi entiseen vankilarakennukseen tulee asuntoja, liiketiloja, ruokakatu ja kauppoja.

Patareihin kannattaa suunnata jo tänä kesänä. ”Goržin piha, joka oli aikaisemmin täysin suljettu, muuttuu tänä kesänä todelliseksi kulttuuripihaksi”, Mall Oja kertoo.

Sisäpihalla on monipuolista ohjelmaa koko kesän ajan. Esimerkiksi keskiviikkoisin järjestetään jazzkonsertteja ja torstaisin tanssi-iltoja. Pihalla on kesällä myös pop up -baareja ja muita ruokaa tarjoavia yrityksiä.

Tallinnan tapahtumat ovat siirtyneet pääasiassa loppukesälle. ”Elokuussa ei taida olla yhtään päivää, jolloin Tallinnassa ei järjestettäisi jotain suurempaa festivaalia tai pienempää kaupunginosatapahtumaa”, Mall Oja sanoo.

Kesän ja syksyn tapahtumista hän nostaa esiin muun muassa Keskiaikapäivät 8.–11.7, Birgitta-festivaalin 6.–14.8., Vanhankaupungin päivät 12.–15.8., Jazzkaar-festivaalin 23.–31.8. ja Tallinn Music Week -festivaalin 29.9.–3.10.

Kesän kansainvälisin tapahtuma on The Tall Ships Races 15.–18.7., jolloin Tallinnaan on tulossa yli 50 purjelaivaa miehistöineen. Tapahtuma täyttää koko ranta-alueen matkustajasatamasta Noblessneriin asti.

Kadriorgin taidemuseossa avattiin keväällä Memlingistä Rubensiin. Flanderin kultakausi -näyttely, joka esittelee flaamilaista taidetta 1400–1600-luvuilta. ”Virossa ei ole koskaan ollut näin suurta Alankomaiden taidetta esittelevää näyttelyä”, Mall Oja kehuu.

Emajoen Ateena sykkii kulttuuria

Tarton kulttuurikesän ytimessä on Emajoki, jonka rannoilla riittää kesällä vilskettä. Tulossa on muun muassa Emajoen veneretkien sarja ja konsertteja 28. heinäkuuta alkaen, kertoo Helen Kalberg Tarton kaupungilta.

Lisäksi joen rannalla sijaitseva Lodjakoda tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja jokirantaan avautuu uusia kesäkahviloita.

Viime vuoden tapaan Vabaduse puiestee -katu suljetaan 9.7. alkaen kuukaudeksi autoliikenteeltä. Kadulla järjestetään heinä- ja elokuussa monta kiinnostavaa tapahtumaa, kuten rakkauselokuvien festivaali Tartuff, Klaaspärlimäng-festivaali ja WRC Rally Estonia. ”Tänä vuonna Autovabaduse puiestee -tapahtuma leviää myös viereiseen puistoon”, Kalberg kertoo.

Muista tapahtumista hän nostaa esiin Tarton Hansapäivät 17.–18.7., Emajoen festivaalin 3.7. ja teatterifestivaali Draaman 6.–12.9. Kulttuurin ystäville Helen Kalberg suosittelee myös Peipsijärven rannalla uudistuneena avattua Voronjan gallerian veistospihaa.

”Kannattaa myös hypätä junan kyytiin ja matkustaa Elvaan, jonka uudistunut keskusaukio ja Arbijärven ympäristö ovat viime vuoden merkittävimpiä kaupunkisuunnitteluratkaisuja.”

Yliopistokaupungin suurin uusi kohde on A. Le Coqin olutmuseo, joka avautuu elokuussa uudistuneena.

Turvallisuus ennen kaikkea

Matkailijoiden turvallisuus on etusijalla, vakuuttavat matkailun ammattilaiset eri puolilta Viroa. Pärnun kaupunki alkoi jo viime keväänä myöntää turvallisuusmerkkejä yrityksille, jotka ovat panostaneet turvallisuuteen. Merkin saaneet yritykset takaavat, että ne noudattavat Viron terveysviraston covid-19 -turvaohjeita. Nyt merkki on käytössä koko Virossa. Kaikki merkin saaneet yritykset löytyvät Visit Estonian sivuilta (www.visitestonia.com).

”Me, Viron matkailu- ja kulttuuri-ihmiset, odotamme suomalaisia jo kovasti ja teemme parhaamme, että saisitte Tallinnassa ja koko Virossa turvallisen matkailuelämyksen”, kiteyttää Visit Tallinnan Mall Oja Viron matkailualan ihmisten tuntemuksia.


Elo 3/2021