Taeva tütred

Piret Jaaks

Varrak, 2023

Taeva tütred -teoksen kansi

Myönnän heti alkuun, että Anna Hedwig Büllin (1887–1981) elämä ja toiminta ovat aina kiinnostaneet minua. Jo ensimmäisten Haapsalun matkojeni aikana huomasin muistolaatan erään Haapsalun keskustan komean rakennuksen seinässä. Myöhemmin, kun Haapsaluun Büllien entiseen taloon avattiin Ilon Wiklandin taidetta esittelevä Iloni Imedemaa, minulle selvisi lopullisesti, miten merkittävästä haapsalulaisesta suvusta oli kyse ja miten uskomaton oli Hedwig Büllin elämä. Kun havaitsin, että Piret Jaaks on kirjoittanut romaanin Hedwig Büllistä, minun oli tietenkin pakko ostaa ja lukea se. Enkä pettynyt!

Turkkilaiset – Osmanien valtakunta – tappoivat vuonna 1915 joukoittain armenialaisia. Turkkilaisten lähteiden mukaan uhreja oli 300 000, länsimaisten ja armenialaisten lähteiden mukaan moninkertainen määrä, jopa miljoonia. Vaikka useat maat ovat tuominneet tämän hirmuteon, niin mm. Suomi ja Viro eivät ole virallisesti sitä tehneet. Lähetyssaarnaajana ja lasten orpokodin opettajana nykyisen Turkin lounaisosissa toiminut Hedwig Büll pelasti omalla toiminnallaan tuhansien armenialaisten lasten hengen ja on siitä syystä sankari Armeniassa. Haapsalun rantapromenadin varressa seisoo nykyisin Viron armenialaisten sinne pystyttämä hatškar – armenialaisten pyhä kivi – kiitoksena Hedwig Büllin toiminnasta.

Piret Jaaksin romaani kuvaa Hedwig Büllin elämää Haapsalusta (1902–1903) Pietarin (1903) ja Saksan (1906–1911) kautta Osmanien valtakuntaan (1913–1915). Loppunäytöksessä Hedwig Büll anoo vuonna 1921 Toompealla itsenäisen Viron valtion virkamieheltä rakastamansa synnyinmaansa kansalaisuutta.

Piret Jaaksin romaani on fiktiota, mutta paikat, vuodet ja historian synkät tapahtumat ovat täyttä faktaa. Viron kirjailijaliiton vuoden 2023 romaanikilpailussa 3. palkinnon saaneesta Taeva tütred -romaanista ovat virolaiset kriitikot ja em. kilpailun palkintoraadin jäsenet kirjoittaneet mm. näin: ”Teosta luonnehtii mestarillisesti kuvattu ympäristö ja tapahtumien aikakaudelle uskollinen kieli, mikä on historiallisessa romaanissa jo arvo sinänsä.” Romaanin psykologista tarkkuutta ja kirjailijan kykyä keskittyä oleellisimpaan on myös kiitelty. Myyntimenestyskin on ollut hyvä.

Piret Jaaks on 43-vuotias kirjailija, joka tunnetaan Virossa erityisesti näytelmistään ja lastenkirjoistaan. Taeva tütred on Jaaksin ensimmäinen aikuisille kirjoitettu romaani. Toivottavasti saadaan pian lisää, ja ”Taivaan tyttäret” suomennoksena!Elo 2/2024