Julkaistu: 11. syyskuuta 2015

Vaiko Eplik – muusikko Raplasta

 
Raplamaa Martin markkinoiden teemamaakunta 2015

Vaiko Eplik on virolaisen kevyen musiikin nero. Tätä mieltä ovat lähes kaikki kriitikoista tavallisiin musiikinkuuntelijoihin. Eplik on muusikko, joka voi julkaista omalla levymerkillään kaksi vironkielistä levyä vuodessa ja menestyä. Kriitikoiden kiittämät albumit Nõgesed ja Nelgid ilmestyivät molemmat vuonna 2014.

Eplik on tehnyt jo usean vuoden ajan pelkästään vironkielistä musiikkia. ”Mielestäni on loogisempaa ilmaista itseäni omalla äidinkielelläni. Maailma on muutenkin täynnä englanninkielistä musiikkia.” Vironkielinen musiikki ei ole silti estänyt Eplikiä saamasta kuulijoita ja kontakteja myös Suomesta ja muualta maailmasta. Alkuvuodesta hän kiersi Ismo Alangon kanssa Belgiassa ja Luxemburgissa.

Vuosittain jaettavia Viron musiikkipalkintoja Vaiko Eplikille on vuosien saatossa kertynyt huomattava määrä. Tänä vuonna vuoden vaihtoehto/indie -levyn palkinnon sai Eplikin Nõgesed. Nelgid-levy sen sijaan oli ehdolla vuoden pop-albumiksi.

Vaiko Eplik on kotoisin Raplasta, kuten yllättävän monet muutkin virolaiset muusikot. Mikä Raplan mullassa tuottaa niin paljon musiikin ammattilaisia? ”Jotain kummallista siellä on. Viereisessä Alun kylässä väitetään, että koska Rapla on rakennettu suolle, maasta nousee erikoisia höyryjä, jotka sekoittavat raplalaisten päät. He lienevät kateellisia, sillä Raplan kaupunki perustettiin Alun kartanon maille.”

Vaikka Eplik tekee kaiken musiikkinsa itse, hän on kieltänyt olevansa säveltäjä. Eplik ei sävellä paperille – hän väittää, ettei edes tunne nuotteja – ja esittää suurimmaksi osaksi itse musiikkinsa. Siksi hän on mieluummin lauluntekijä.

Eplik julkaisi äskettäin vuosien 1958–1988 ulkovirolaisesta kevyestä musiikista koostuvan Esto-muusika-kokoelman. Syventyessään ulkovirolaiseen musiikkiin hän yllättyi siitä, miten paljon virolaisen popmusiikin historiaa tulee kirjoittaa uudelleen. ”Minusta tuntui mahdottomalta, etten jakaisi löytöjäni myös muiden kanssa: aluksi ajattelin radio-ohjelmaa, mutta kokoelmalevy tuntui lopulta paremmalta vaihtoehdolta”, Eplik kertoo. Kokoelma myytiin loppuun parissa viikossa, ja elokuun aikana on jo ilmestynyt uusintapainos.

Viime aikoina Eplik on keskittynyt teatterimusiikkiin. Hän teki yhdessä Jakob Juhkamin kanssa musiikin NO-teatterin helmikuussa ensi-iltansa saaneeseen Savisaar-musikaaliin sekä Tallinnan kaupunginteatterin Melujanu-tanssiteokseen. Vaiko Eplikin musiikin ystävien ei silti tarvitse huolissaan, Eplik kertoo palanneensa taas studioon. ”Teatteritalvi oli tietoinen valinta, välillä täytyy tehdä jotain muutakin, ettei alkaisi ikävystyttää”

Ja mitä nerouteen tulee – sitä Eplik pitää vain sanana, jota helposti heitellään ympäriinsä.


Elo 4/2015