Viro Turun kirjamessuilla

1.–3.10.2021
Turun messukeskus
Messukentänkatu, Turku

Turun kirjamessut järjestetään taas vuoden tauon jälkeen lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Viro-osasto sijaitsee omalla tutulla paikallaan A-hallissa. Myös messujen ohjelmassa on taas runsaasti virolaista kirjallisuutta ja Viroon liittyviä aiheita.

PE 1.10. klo 16.25–16.50 JUKOLA
Millaista on kaksikielinen runous? Entä sekakielinen?
Vironsuomalaiset runoilijat Heidi Iivari ja Ville Hytönen lausuvat runojaan ja kertovat motiiveista ja rakkauksista niiden takaa.
Yhteistyössä Enostone Kustannus

PE 1.10. klo 16.50–17.15 LASTENALUE
Suomalais-tarttolaisen kirjailijan Mika Keräsen lastendekkari on vauhdikasta ja lämminhenkistä luettavaa niin pienille kuin suurille. Keränen lukee tarinoitaan ja avaa niiden maailmaa Tarton Soppalinnassa.

La 2.10. klo 13.40–14.10 AGRICOLA
Viro ja Viron luonto eilen, tänään ja huomenna.
Runoilija Heli Laaksosen johdolla keskustelevat kirjailijat Ville Hytönen, jonka uudessa teoksessa Viro Maailmanvallaksi! pohditaan Viron vahvuuksia ja heikkouksia sekä Valdur Mikita, joka käy läpi suomalais-ugrilaista mielenmaisemaa.
Yhteistyössä Sammakko

Su 3.10. klo 10.30–11.00 FIORE
Parhaita paloja Baltian nykykirjallisuudesta.
Virolaisen kirjallisuuden antologia Nippernaati laajentuu viidennessä numerossaan Latviaan ja Liettuaan tuoden esille Baltian maiden nykykirjallisuutta. Teemoiksi nousevat mm. naiskuva ja feministisyys sekä sukupuolten moninaisuus, mutta myös menneisyydestä kumpuavat muistot. Keskustelua johtaa toimittaja Anna Laine. Keskustelemassa Nippernaati 5:n kääntäjät Annamari Typpö, Annika Suna ja Sini Katainen.
Yhteistyössä Rozentāls-seura ja Donelaitis-seura

Su 3.10. klo 11.10–11.30 FIORE
Kansainvälisesti tunnetuin virolainen runoilija ja ajattelija Jaan Kaplinski poistui keskuudestamme kesällä. Juuri ilmestynyt runovalikoima Ilta tuo takaisin kaiken kattaa hänen mittavan uransa kuusi vuosikymmentä. Runot on suomentanut Anja Salokannel sekä Pauli Tapio.
Yhteistyössä Kustannusliike Parkko

Su 3.10. klo 12.30–12.55 KUISTI
Kuinka välittää kokemukset lapsuudesta Neuvostoliitossa suomalaislukijoille?
Kirjailija Heli Laaksonen haastattelee kääntäjiä Mirja Hovilaa ja Anja Salokannelta. Latvialaisen Vizma Belševican Bille-trilogia ja virolaisen Leelo Tungalin Toveri lapsi kuvaavat toisen maailmansodan aikaan sijoittuvaa lapsuutta.
Yhteistyössä Arktinen Banaani, Paperiporo ja Rozentāls-seura

Su 3.10. klo 13.05–13.30 KUISTI
Miksi Saarenmaa ja Viro sopivat suomalaisten kirjojen tapahtumapaikoiksi ja mikä Viron lähihistoriassa kiehtoo suomalaista kirjailijaa ja lukijaa? Paula Havasteen Saarenmaa-sarja sai tänä vuonna päätöksensä ja Sampo Terhon esikoisromaani sijoittuu niin ikään Saarenmaalle.
Yhteistyössä WSOY ja Gummerus

Turun kirjamessujen koko ohjelma, mahdolliset muutokset sekä terveysturvallisuusohjeet löytyvät osoitteesta www.kirjamessut.fi

Viro-osaston ja -ohjelman ovat tuottaneet Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viro-instituutti, Viron Helsingin suurlähetystö. Osastolla voi tavata myös Turun Tuglas-seuran sekä Varsinais-Suomen Viro-keskuksen.