esiteltävän teoksen kansi

Haapsalun kaupungissa sattunut kuolemantapaus ei aluksi edes tunnu rikokselta. Keski-ikäinen mies, Ants Riisen, löydetään saunanlauteilta kuolleena viinapullo kädessään. Kun leskeksi jäänyt rouva Riisen esittää vahvan epäilyksensä – tai pikemminkin syytöksensä – miehensä kuolemaan johtaneista seikoista, ei miliisimajuri Toivo Kivistikille jää muuta keinoa kuin ruveta selvittämään tapausta, josta tulee hänelle miltei henkilökohtainen. Pikkukaupungissa, jossa kaikki tuntevat toisensa, on juttua vaivaton tutkia mutta toisaalta vyyhdin selvittäminen osoittautuu arveltua hankalammaksi. Varsinkin kun tapaukseen on saattanut sekaantua myös Kivistikin ihastuksen kohde Varje, lounasbaarin naisellisuutta uhkuva, seudun maukkainta sipulivatkulia tarjoileva kaunotar.

Juhan Paju (1939–2003) on koonnut Kivistikin hahmoon eri poliisityyppien parhaimmat ominaisuudet: rauhallisuuden, tarkkaavaisuuden, nokkeluuden ja nopean reaktiokyvyn. Jännitystä tarjoavista, kuolemaa huokuvista juonenkäänteistä huolimatta on Pajun kerronta letkeää. Hänen luomansa henkilöt alkaen tiukkasävyisestä leskirouva Riisenistä viinaanmenevään entiseen miliisiin Rein Sipelgasiin ja nukkavieruun toimittajaan Margus Põlluun saakka ovat havainnollisia; heidät pystyy yhä melkeinpä tunnistamaan kaupunkikuvasta.

Saunamurhia lukiessa voi suunnistaa tuon pikkuisen merenrantakaupungin kaduilla ja kujilla paikallistaen rakennukset ja aukiot, kaupat ja kapakat. Elokuussa 1993 Postimees-lehdelle antamassaan haastattelussa Paju tunnustaakin, että osa dekkarin aineksista on kertynyt lähes vahingossa hänen kootessaan tietoja kirjoittamaansa matkaoppaaseen Haapsalu juht (1986). Paju ei ollut paljasjalkainen haapsalulainen, mutta Kivistik-tarinoissaan hän saattoi hyödyntää kokemuksiaan puoluevirkailijana, toimittajana ja majakanvartijana. Onpa hän kunnostautunut jopa purjeveneiden rakentajana; omatekoisella venhollaan hän purjehti vuonna 1977 Haapsalusta Osmussaareen, joka tuolloin kuului tiukasti neuvostojoukkojen valvonta-alueeseen. Talvella paatti sai alleen jalakset, ja niin meno jatkui Haapsalun lahdella jääpurjehduksen merkeissä.

Juhan Paju debytoi kirjailijana melko myöhään. Esikoisromaani Hiromandi kokteil sijoittui vuoden 1990 romaanikilpailun kärkeen. Samuli Juvosen kääntämä Haapsalun saunamurhat (Taifuuni 1992) on ensimmäinen suomennettu aito virolaisdekkari. Saunamurhien maineikas poliisimies Toivo Kivistik selvittää rikoksia myös teoksissa Kuolema Susiluodolla (1994) ja Laukauksia kotikadulla (1995) sekä vielä suomentamattomissa tarinoissa Kadunud viiuldaja (2001) ja Mudasegaja armuke (2003).

Merja Aho

Elo 2/2010