Jannu

Mika Keränen

Lector kustannus, 2022
Suomennos Kaisu Lahikainen

Jannu -teoksen kansi

Mika Keräsen salaseura Divarista kertovan lasten salapoliisisarjan seitsemäs suomennettu osa vie lukijansa seikkailuun kesäiselle Emajoelle. Kun suuri puinen jokilaiva Jannu yllättäen katoaa, on salaseuralaisilla uusi arvoitus ratkaistavana. Divarin jäsenet Mari, Olavi, Anton, Reilikka ja Satu ovat heti valmiita toimintaan. Mukaan etsintöihin liittyy myös Timo, jonka veli, Jannun kapteenina toimiva Juhani, on kadonnut laivan mukana.

Seikkailun tapahtumat keskittyvät Tarton jokimaisemaan tunnusomaisesti kuuluvan jokilaiva Jõmmun ympärille. Suomennoksessa Jõmmu on saanut suomalaiseen suuhun paremmin sopivan nimen Jannu. Persoonallinen, Nooan arkkia pienoiskoossa muistuttava paatti on perinteitä kunnioittava puinen purjelaiva, jollaisilla liikuttiin hansa-ajoista lähtien 1900-luvun puoliväliin saakka. Tartossa asuessani katselin usein Jõmmun liikkumista joella ja haaveilin pääseväni vielä joskus sympaattisen lotjan mukana Peipsijärvelle purjehtimaan. Olikin mukavaa lukea ja saada hieman lisää tietoja tästä mielenkiintoni kiinnittäneestä hauskannäköisestä laivasta.

Varsinaisen dekkarijuonen lisäksi tarinaan on punottu myös muita lasten elämää koskettavia teemoja. Kirjassa käsitellään muun muassa perheiden tuloeroja ja niiden vaikutusta lasten arkeen. Tarinassa pohditaan myös sitä, millaisia valintoja elämässä kannattaa tehdä ja millaisia ei.

Kirjan voi lukea, vaikka Divarin aiemmat seikkailut eivät olisi tuttuja. Itse en ollut lukenut sarjan muita osia ennen Jannuun tarttumista, mutta se ei hankaloittanut tarinaan uppoamista. Uskon kuitenkin, että sarjan aiempien osien lukeminen toisi lukukokemukseen lisää syvyyttä, sillä muutamissa kohdin viitattiin Divarin aiempiin seikkailuihin. Minua jäi erityisesti kiinnostamaan se, kuinka salaseura Divari on saanut alkunsa ja miten aiemmissa osissa kuvaillaan Tarton kaupunkia, joka on itselle tuttu ja rakas paikka.

Kirja sopii ahmimisikäisille lukutoukille ja ääneen luettuna myös pienemmille tarinoiden ystäville. Kirjaa voi myös suositella Tarttoa tunteville aikuisille, joita ilahduttaa vierailla tarinan siivin tutuissa maisemissa.

Sini Katves

Elo 1/2024