Birk Rohelend on tänä vuonna 40 vuotta täyttävä tuottelias ja monipuolinen kirjailija, jonka oikea nimi on Hele-Riin Pihel. Rohelend on julkaissut runokokoelman, balladin, nuorten romaanin, novellin, romaanin ja nyt vuodesta 2016 lähtien neljä dekkaria. Suuri yleisö Virossa tuntenee hänet kuitenkin yhä paremmin käsikirjoittajana, jonka käsialaa ovat mm. kaksi suosittua televisiosarjaa: Padjaklubi ja Nurjatud tüdrukud. Myös Birk Rohelendin edellisen dekkarin – Kes tappis Otto Mülleri – pohjalta tehtiin hieno samanniminen televisiosarja kansainväliseen levitykseen Viaplay-suoratoistopalvelun kautta. Joku suomalainenkin televisiokanava voisi näyttää kyseisen poliisisarjan, jonka keskeisissä rooleissa nähdään useita tunnettuja ja tunnustettuja virolaisia näyttelijöitä: Jaan Rekkor, Liina Tennossaar, Märt Avandi, Evelin Võigemast, Mait Malmsten, Hilje Murel, Tambet Tuisk ja muut. Kahdeksanosainen hienosti toteutettu sarja löytyy ilmaiseksi ETV:n Jupiter-palvelusta yhä vieläkin.
Kes tappis Otto Mülleri -romaanissa ja televisiosarjassa nimihenkilön murhaa tutki ja ratkoi hieman epätasainen poliisikaksikko, vanhempi (51-v.) ja kokenut Gabriel Vanem ja nuori (31-v.) ja vielä varsin kokematon Agnes Maramaa. Sama kaksikko jatkaa noin kolme kuukautta myöhemmin uuden murhan selvittämistä romaanissa Liiga palju armastust.
Nimiparin Agnes ja Gabriel tuntevat, jolleivat kaikki virolaiset, niin aivan nuorimpia lukuunottamatta lähes kaikki virolaiset. Agnes ja Gabriel ovat huippusuositun ja rakastetun Viimne reliikvia -elokuvan nuoret ja kauniit/komeat päähenkilöt. Grigori Kromanovin ohjaama seikkailuelokuva valmistui jo 1969, mutta edelleenkin se esitetään joka vuosi televisiossa.
Liiga palju armastust -dekkarin nimi tulee suoraan maailmankuulun Queen-yhtyeen ja Freddie Mercuryn hittilaulusta Too Much Love Will Kill You. Laulun ensimmäiset rivit sekä englanniksi että viroksi ovat romaanin kolmossivulla ja antavat näin heti vankan vihjeen, mistä kirjassa on kyse.
Edellisen Agnes ja Gabriel -romaanin tapaan esitellään lyhyesti kaikki romaanin keskeiset henkilöt. Tuttua on myös aikahyppely eli jokaisen pikkuluvun otsikko on päivämäärä, kellonaika ja paikka, eivätkä nämä pätkät aluksi tunnu olevan missään loogisessa järjestyksessä. Itse asiassa varsinaisia aikatasoja on kaksi: joulukuun 20.–30. päivä ja kesäkuun loppu 20 vuotta aiemmin. Lukion viimeisen luokan luokkakaverit viettävät kesällä juhlia erään oppilaan isän huvilalla ja seuraavana aamuna selviää, että yksi luokkakavereista on hävinnyt. 20 vuotta myöhemmin yksi näistä 38–40-vuotiaista kutsuu kaikki entiset luokkakaverit koolle ja illan lopulla ollaan taas hänen isänsä huvilalla Viron pohjoisrannikolla.
Kuten arvata saattaa, on 20 vuotta aiemmin tapahtunut murha ja toinen tapahtuu suunnilleen samassa paikassa 20 vuotta myöhemmin. Ja vielä kolmaskin, ennen kuin poliisikaksikkomme pääsee murhaajan jäljille.
Moderniin tapaan mukana on tietenkin poliisikaksikon yksityiselämää ja keskinäisiä suhteita. Juonta sekoittaa vielä Agnesin edellisen romaanin lopussa saama muistinmenetys ja asunnon oven taakse ilmestyvä 8-vuotias Nora-tyttö, joka ei tahdo palata kotiin.
Alussa eri aikatasojen välillä hyppely hieman kiusaa lukijaa, mutta Birk Rohelend on taitava sekä kirjoittajana että juonen kehittelijänä eikä romaania hevin haluaisi jättää kesken, vaan lukea kerralla kannesta kanteen.
Virolainen dekkari on nousussa ja uusia kiinnostavia kirjoittajia tulee koko ajan lisää. Kääntäjämme varmaankin tietävät jo asian, mutta kustantajien vakuutteluksi vielä lainaus Viron Kansalliskirjaston kulttuurineuvoksen ja kirjailija Karl Martin Sinijärvin tekstistä kirjan sisäkansiliepeestä: Eesti ulme võttis omal ajal tükk aega hoogu ja on tänaseks tuule tiibadesse saanud. Näib, et sama on toimumas ka krimivike, sumevike ja rämevike vallas. Birk Rohelend on vaieldamatult üks söakamaid põnevkirjanduslikke katselendureid ning jään rõõmu koma huviga ootama uute kõrguste vallutamist!
Tapio Mäkeläinen
Elo 2/2024