Seltsimees laps

Leelo Tungal

Tänapäev, 2008

Seltsimees laps -teoksen kansi

Leelo Tungalin kangaskantinen kirja kauniine kuvituksineen houkuttelee tutustumaan myös nimensä vuoksi. ”Toveri lapsi”, mistä ihmeestä tässä kirjassa kerrotaan?

Kirjassa 4-vuotias Leelo kertoo lapsuudestaan, ajasta jolloin radiossa soivat miehittäjän laulut, vieraat miehet tulivat kotiin ja kohta äiti vietiin vankilaan. Koska kunnolliset pikkutytöt eivät joudu samanlaisiin kommelluksiin kuin Leelo, hän järkeilee äidin pidätyksen johtuvan siitä, että hän itse on paha lapsi. Kirjassa pikku-Leelo odottaa isän kanssa äitiä kotiin, käy jonottamassa sokeria ja vierailee isovanhempiensa sekä kaupunkilaistädin luona Tallinnassa.

Kirjan synkän taustasävyn pehmentää huumori, jonka avulla Tungal kertoo pikkutytön-tempuistaan ja siitä, mitä kaikkea lapsen päähän voikaan pälkähtää. Isän ja muiden aikuisten piti tietenkin salata asioita puheliaalta pikkutytöltä ja lapsi puolestaan täyttää tarinoiden puuttuvat aukot mielikuvituksensa avulla. Koko ajan mielessä päällimmäisenä on äidin odotus, kirjan lopussa selviää kuinka kauan pikku-Leelo lopulta joutuikaan odottamaan.

Seltsimees laps -kirja käsittelee kyydityksiä ja virolaisen maalaiskylän 50-luvun taitetta tavalla, joka on virolaisillekin uusi. Leelo Tungalin kerrotaan kirjoittaneen kirjasta useita versioita, ensimmäisen jo opiskeluaikoina. Kirja on hiottu ja hieno kokonaisuus, johon lukija toivoo jatkoa mahdollisimman pian.

Emma Laitinen

Tuglas-seuran jäsenlehti 4/2008