Julkaistu: 28. maaliskuuta 2019

Viron putoukset hurmaavat matkaajan

 

Vesiputoukset kuuluvat olennaisena osana Viron luontoon ja kulttuurihistoriaan. Useimmat putouksista ovat syntyneet veden kulutettua pehmeää, miljoonien vuosien aikana merieliöiden jäännöksistä muodostunutta kalkkikiveä. Monet upeista putouksista sijaitsevat Baltian klintillä eli jyrkänteellä, joka halkoo Viron pohjoisosaa. Onhan luonnollista että kohtaan, jossa vesi saavuttaa jyrkänteen, syntyy putous.

Putoukset tarjoavat upeita luonto- ja matkailuelämyksiä. Useimpien putouksien yhteydessä eläin- ja kasvilajisto on monipuolisempaa, kuin hieman etäämmällä putouksesta. Yksi hienoimmista Viron putouksista on Luoteis-Virossa sijaitseva Keila-Joan putous. Putouksen lähiympäristöön on muodostunut kartanomiljöö, jonka arvokkaat rakennukset voi nähdä osana monipuolista luontoa. Keilan putous on yksi harvoista vesivoimaksi valjastetuista putouksista. Se on tehty jo satoja vuosia sitten ja toteutettu maisemaa hienosti säästäen. Pääuoman putoukseen ei ole koskettu, vaan joki on haaroitettu voimalaitokseen jo ylempänä virrassa. Tämä on säilyttänyt itse putouksen sekä maiseman omaleimaisuuden ja arvokkuuden.

Keila-Joan putous

Keila-Joan putous
Kuva: Timo Nuoranen

Talvinen Keila-Joan putous on erityisen sykähdyttävä. Etenkin vähäisen virtaaman aikaan putous jäätyy ja muodostaa erittäin kuvauksellisen maiseman. Putous on tällöin kuin suuri taideteos jääpuikkoineen ja väreineen. Alueen talvilajistoon kuuluu mm. koskikara, jota voi helposti tarkkailla virran äärellä. Keilajoella kannattaa toki vierailla myös sulan maan aikaan. Molemmin puolin uomaa kulkevat polut, joita seuraamalla voi tutustua alueen historiaan ja luontoon. Kartanon lähettyvillä toimii myös kesäkahvila. Joen kesäiseen pesimälinnustoon kuuluu harvinainen virtavästäräkki, ja lajin näkeminen keväästä kesään aivan putouksen lähistöllä on täysin mahdollista.

Tallinnan itäpuolella Jägalassa sijaitsee Viron suurin luonnon muovaama putous. Putouksella on korkeutta yli 8 metriä ja leveyttä 50 metriä. Myös Jägalan vesiputous on suosittu nähtävyys ja on siellä muutamat häätkin vietetty. Paljon ei kalpene myöskään Itä-Virossa sijaitseva Valasten putous. Putouksella on korkeutta jopa 30 metriä, mutta sitä ei pidetä luonnon muovaamana, koska se sijaitsee kuivatuskanavan lopussa. Tavallinen matkaaja ei välttämättä huomaa eroa luonnollisen ja epäluonnollisen putouksen välillä. Etenkin märkänä keväänä Valastessa voikin ihailla vuolasta veden ryöppyämistä alas rantatörmää. Kuten muissakin Viron putouksissa, maisema värittyy etenkin kylminä talvina erittäin lumoavaksi luonnon taideteokseksi.


Elo 2/2019