Wabariigi poisipõlv - Nuori Viro suomalaisen silmin - The Republic’s childhood

Kaarel Tarand

Eesti Päevaleht, 2004

 Wabariigi poisipõlv - Nuori Viro suomalaisen silmin - The Republic’s childhood -teoksen kansi

Suomen Tallinnan-lähettilään Aarne Wuorimaan 1928–33 Virossa ottamat valokuvat ovat Tuglas-seuran sähköisen kuva-arkiston arvokkaimpia kokoelmia. Kun kokoelmaan sisältyy peräti 669 valokuvaa, niissä on olluti myös valinnan varaa, kun Wuorimaan kuvista on koottu kuvateos, suomalaiselta nimeltään Nuori Viro suomalaisen silmin.

Lähettiläs Wuorimaa ei unohtanut kameraansa koskaan liikkuessaan Virossa. Kuvia tallentui niin työmatkoilta kuin vapaa-ajalta, niin Tallinnasta kuin Viron muista osista. Wuorimaan kuvat ovat edustava läpileikkaus 1920- ja 1930-lukujen vaihteen Virosta.

Wuorimaan kuviin on tallentunut paljon lopullisesti kadonnutta maailmaa, kuten Keski-Euroopasta vaikutteensa saanut rantaelämä lomakeskuksissa. Kuvissa levittäytyy silmiin juhlien ja seremonioiden kautta myös itsenäisen Viron valtiollinen elämä, keskeisenä tekijänään valtionpäämies Konstantin Päts.

Viroa odottaneita surullisia historian vaiheita vasten Viron ensimmäinen itsenäisyyden aika on piirtynyt muistoihin onnellisina vuosina. Jotenkin onnellinen aika myös lähettilään valokuvista henkii.

Kaarel Tarandin kuvien oheen kirjoittamat tekstit antavat tiivistä perustietoa 1920- ja 1930-lukujen Virosta. Tekstit ovat viron lisäksi suomeksi ja englanniksi, joten teos on lukijaystävällinen myös suomalaiselle ja kelpaa vaikkapa lahjaksi kenelle tahansa.

Seppo Kuusisto

Tuglas-seuran jäsenlehti 1/2005