Julkaistu: 29. kesäkuuta 2022

Musiikkia suviyössä

 

Virolaiset rakastavat käydä kesällä paitsi teatteriesityksissä, myös musiikkifestivaaleilla. Edellisinä koronakesinä monet festivaalit joko peruuntuivat tai niiden ohjelmistoa supistettiin huomattavasti. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tänä kesänä tapahtumat palaavat. Vauhtia otettiin jo toukokuussa, kesäkuussa tapahtumia riittää joka viikonlopulle ja heinä- ja elokuussa musiikkielämyksiä voi kokea samaan aikaan jopa viidellä eri festivaalilla. Pitkäikäisimmät musiikkijuhlat lähestyvät jo 30-vuotispäiviään. Kesällä ihmiset käyvät mielellään konserteissa Viron eri saarilla aina Muhusta Naissaareen asti.

Yksi pitkäikäisimmistä kesän musiikkitapahtumista on 25. kertaa pidettävä Suure-Jaani Muusikafestival. Se alkaa 17. kesäkuuta, ja viimeinen konsertti päättyy 23. kesäkuuta aamuyöllä Hüpassaaren suosaarella auringonnousua tervehtien. Konsertissa esiintyvät tänä vuonna Tõnis Mägi, Andre Maaker ja Ain Agan. Olen käynyt Hüpassaaren suolla pidettävässä konsertissa useita kertoja ja voin vakuuttaa, että elämyksen tarjoaa niin konserttiin meno ja sieltä tulo, auringonnousu kauniissa maisemassa kuin musiikki. Ensimmäistä kertaa konserttiin mennessä kannattaa pitää mielessä, että vaikka kyseessä on vuoden lyhyin yö, lähdetään pitkospuita pitkin matkaan hämärään aikaan ja lämpötila ennen auringonnousua on viileähkö. Mukavuussyistä mukaan kannattaa ottaa jotain, jonka päällä istua ja johon kääriytyä. Suosaarella on kyllä puinen esiintymislava, mutta yleisölle ei ole tuoleja. Monet nauttivatkin musiikista makuupusseissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Andres Uibo on syystäkin ylpeä festivaalista ja sen perinteistä. Ihan kaikilla festivaaleilla ei esiinny Viron valtiollinen sinfoniaorkesteri. Suure-Jaanin lukion salissa orkesteria on kuitenkin tervehditty lähes vuosittain. Tänä vuonna kapellimestarina on Xandi van Dijk (Etelä-Afrikka / Saksa) ja ohjelmassa on J. Sibeliuksen, A. Kappin, J. Brahmsin ja A. Uibon musiikkia.

Toinen pitkät perinteet omaava musiikkifestivaali Mustjala festival kutsuu musiikin ystävät Saarenmaalle 25. kesäkuuta alkaen aina 9. heinäkuuta asti. Juhannukseksi Saarenmaalle lähtenyt ei siis välttämättä haluakaan siirtyä ihan heti takaisin mantereelle. Vuodesta 1995 järjestetyllä festivaalilla soi klassinen ja nykymusiikki sekä folk ja jazz. Konsertit pidetään kirkoissa, maalauksellisessa Tagarannan kalastajakylässä, Loonan ja Pidulan kartanoissa, Ninasen lomakylässä ja Saarenmaan syväsatamassa. Yleisön ehdoton suosikkipaikka on kuitenkin vuonna 1939 neuvostosotilaille rakennettu rannikkopatteri Ninasessa. Sen kammottavassa ilmapiirissä ovat vuosien mittaan soineet monet maailman musiikkikulttuurin huipputeokset. Mustjalan musiikkifestivaalin taiteellinen johtaja on Aare Tammesalu.

Muhussa järjestettävä tulevaisuuden musiikin festivaali Juu Jääb soi tänä vuonna 30.6–3.7. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sen perustaja ja taiteellinen johtaja on Villu Veski, jonka kotona Muhu Muusikatalussa pidetään iso osa konserteista. Muusikatalussa nähdään ja kuullaan kauden aikana myös paljon muita konsertteja ja kesätapahtumia. Juu Jääb -festivaalin tapahtumiin voi osallistua myös Pädasten kartanossa, Arensburgin hotellissa Kuressaaressa ja Muhun kirkoissa. Tämän vuoden esiintyjistä voisi mainita Mario Bakuna trion Brasiliasta, Villu Veski & Oleg Pisarenkon konsertin sekä Riho Sibulin esiintymisen festivaalin viimeisenä päivänä Muhun Katariinan kirkossa.

Peeter Vähin johtama jokakesäinen festivaali Klaaspärlimäng järjestetään Tarton Johanneksen kirkossa (Jaani kirik) 7.–12. heinäkuuta. Inspiraationa toimii Hermann Hessen samanniminen romaani (suom. Lasihelmipeli), ja musiikkia pyritäänkin käsittelemään ja esittämään tavallisesta poikkeavasta näkökulmasta. Festivaalin runsaassa ohjelmassa kiinnittäisin huomiota tapahtumiin nimeltä Jubilate I ja II, joista ensimmäisessä 8. heinäkuuta juhlitaan näyttelyn avajaisten sekä levyn julkistuksen myötä Hortus Musicuksen 50-vuotispäivää. Yhteistyössä Tarton kaupungin ja Tiigi Seltsimajan kanssa festivaali järjestää Autovabaduse puiestee -kävelykaduksi ja tapahtuma-alueeksi muuttuvan Vabaduse puiesteen keskellä Kukerpillid-yhtyeen 50-vuotiskonsertin.

Vaikka Nargenfestival järjestää Naissaarella myös teatteriesityksiä, on pääpaino kuitenkin musiikissa. Naissaaren Marian Kirkossa on läpi koko kesän Orelimaagia-urkukonsertteja, joissa viisi omaperäistä urkuria esittää Bachista inspiroituneen konserttiohjelman. Maininnan ansaitsee myös Kimmo Pohjosen kolmesta konsertista koostuva Soolo, joka sisältää sekä vanhempia että ihan uusia sävellyksiä. Pohjosen konsertit pidetään 28. heinäkuuta Kärdlan satamassa Hiidenmaalla, 29. heinäkuuta Triigi Filharmonia -konserttipaikassa Saarenmaalla ja 30. heinäkuuta Naissaarella Omari küün -nimisessä konserttipaikassa. Naissaarelle rantautuvan on hyvä tietää, että laivalta Omari küüniin pääsee sekä kävellen että auton lavalla. Konsertin jälkeen pyydetään kaikkia hyppäämään auton kyytiin. Laiva palaa Tallinnaan keskiyön tienoilla. Pukeutua tulee sään mukaan, sillä sekä laivamatka että kyyti auton lavalla voivat olla tuulisia.

Nargenfestivalin tärkein tapahtumasarja on Pärdi päevad 2.–11. syyskuuta. Ensimmäinen konsertti Pärt ja Pärnoja pidetään Pärnun Elisabetin kirkossa. Konsertissa esiintyvät Kamarikuoro Collegium Musicale, Erki Pärnojan yhtye ja kapellimestari Endrik Üksvärav. Pärdi päevad -konserttisarjan viimeiset konsertit pidetään 11. syyskuuta Paiden kirkossa, jossa Aegade sild -konsertissa esiintyy Hortus Musicus sekä Tallinnan Johanneksen kirkossa, jossa Arvo Pärtin syntymäpäivänä Tõnu Kaljuste, Viron filharmoninen kamarikuoro ja Tallinnan kamariorkesteri tarjoavat kuulijoille katsauksen Pärtin uudempaan tuotantoon. Konsertissa soi myös vasta viime vuoden lokakuussa New Yorkissa ensiesitetty ja vain kerran Virossa soinut sekakuorolle tehty Oh Holy Father Nicholas.

Viron musiikkikesään kuuluu viisi perinnemusiikkia esittelevää festivaalia. Heinäkuun alussa järjestettävän Seto Folkin toisena päivänä kaikki setojen kuorot kokoontuvat yhdeksi upeaksi kulkueeksi.

Jokavuotinen Võru pärimustantsufestival levittäytyy 7.–10. heinäkuuta Võruun ja sen ympäristöön. Festivaali mahdollistaa kansalaisaktiivisuuden avulla kansankulttuurin säilyttämisen, erityisesti Võru pärimustantsufestival keskittyy tanssiin, musiikkiin ja käsityöhön.

Hiiu Folk kutsuu ihmiset Hiidenmaalle 21.–24. heinäkuuta. Järjestäjien mukaan festivaalin erottaa muista vastaavista oluen ja alkoholin puuttuminen sekä perhekeskeisyys. Konserttien lisäksi Hiiu Folkilla järjestetään luontoretkiä ja työpajoja.

Folkfestivaaleista suurin Viljandi pärimusmuusikafestival pidetään 28.–31. heinäkuuta. Festivaalin aiheena on tänä vuonna juuret ja latvat, ja ohjelma keskittyy nuoriin kansanmusiikin taitajiin.

Kesän viimeisellä folkfestivaalilla Käsmussa 12.–14. elokuuta järjestettävällä Viru Folkilla on tänä vuonna ystävällisten naapureiden teemavuosi. Tarkastelussa on Viron neljän naapurin kulttuuri kuten musiikki, elokuvataide ja keittiö. Musiikkielämyksiä tarjoavat monet virolaiset, venäläiset, latvialaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset muusikot. Esiintyjiä riittää erilaisiin musiikkimakuihin. Vaikuttaa siltä, että myös rankemman musiikin ystävien kannattaa tulla Käsmuun, sillä esiintyjien joukosta löytyy latvialainen folkmetal-yhtye Skyforger ja suomalainen pakanametallia soittava Moonsorrow. Sisällön, ajatuksen ja soundin puolesta samaan kategoriaan mahtuu myös virolainen Must bass läks üle tee, joka omien sanojensa mukaan tekee vihaista kansanmusiikkia ja tarjoaa tummaa sointia höystettynä hyppysellisellä kansanperinteen maailmaa.

Raskaamman metallin lisäksi Viru Folkilla esiintyy esimerkiksi Nedsaja Küla Bänd, joka perustettiin vuonna 2013 tarkoituksena soittaa tanssimusiikkia Nedsajan kyläjuhlassa. Musiikillisia terveisiä Latviasta tuo myös maailmanmusiikkiyhtye Tautumeitas, joka koostuu viidestä naisvokalistista ja -instrumentalistista. Lena Jonsson Trion myötä Käsmuun saapuu yksi nykykansanmusiikin vaikuttavimpia viulisteja Skandinaviassa. Vasta vuonna 2020 Kolossovan kylässä perustettu H6im taas on aito nykyaikainen setomaalainen yhtye: äidinkielinen ja sävelkieleltään kosmopoliittinen. Mainitsemalla vielä Sadamasild-yhtyeen sekä kollektiivin Cätlin Mägi ja Jaan Pehk saa tunnelman siitä, miten moniääninen tämän kesän Viru Folk on.

Saarenmaan oopperapäivät pidetään tänä vuonna 20.–24. heinäkuuta Kuressaaren piispanlinnan pihalla, jonne rakennetaan oopperapäivien ajaksi 2 000 istumapaikan oopperatalo. Pääesiintyjä on Silesian oopperatalo Bytomin kaupungista Puolasta. Se esiintyy viiden päivän aikana viisi kertaa ja päättää tapahtuman oopperagaalaan. Saarenmaan oopperapäivistä on tullut Baltian suosituin oopperajuhla, joka on vuosien mittaan saanut vieraikseen tunnettuja ja tunnustettuja teattereita. Kuressaare herää oopperapäivien aikaan eloon, katukahviloiden terassit ovat auki myöhäiseen iltaan ja kansa on juhlatuulella.

Myös raskaammalla musiikilla on paikkansa Viron festivaalikesässä. Siitä vastaa Tartossa Raadin kartanonpuistossa 22.–23. heinäkuuta järjestettävä Punk & Rock -festivaali, joka esittelee kattauksen Viron punk- ja rockyhtyeitä: Loits, Kurjam, Desert Queen, Redneck Rampage, Sibyl Vane, Mört, Pedigree, Keskkool, Paranarkar, Slava Bogu, Pööloy Gläänz, Punkentsefaliit, Rattlecan Paintjob, Tankist ja JMKE.

Viron kesän konserttiohjelmaan kuuluu kaiken muun lisäksi kansainvälinen hengellisen musiikin festivaali VM FEST MUSTVEE, jota on järjestetty vuodesta 2015 lähtien elokuun toisella viikolla Peipsin pääkaupungissa Mustveessä. Yli 500-vuotisen historiansa ajan Mustvee on ollut Peipsimaan alueen kulttuurin, sivistyksen ja hengellisyyden keskus. Siellä on viisi eri kirkkoa: luterilainen ja ortodoksinen kirkko sekä ainoauskoisten, vanhauskoisten ja baptistien kirkot. Tämän ainutlaatuisen ilmiön vuoksi Mustveetä voikin kutsua omalla tavallaan Viron Jerusalemiksi. Festivaalilla ovat edustettuna kaikkien Mustveestä löytyvien uskontokuntien musiikki, ja kiehtovia korkeatasoisia konsertteja ja musiikkitapahtumia järjestetään kaikissa pyhäköissä. Festivaali päättyy juhlalliseen gaalakonserttiin, johon osallistuvat kaikki festivaalin esiintyjät.

Klassisen musiikin ystävät ovat varmasti jo merkinneet kalentereihinsa 1.–4. syyskuuta järjestettävät Narvan Oopperapäivät. Tämänkin tapahtuman tekee erityiseksi jo sen tapahtumapaikka: Narvan Kreenholmin tehtaaseen pystytettävä oopperateltta. Kreenholmin alue ja entisen kehruutehtaan paikka Varesesaar tekee syvän vaikutuksen jo ensimmäisellä käyntikerralla, ja on yhtä vaikuttava myös toisella, viidennellä ja kymmenennellä kerralla. Tiloja käyttävät lähes kaikki suurimmat kulttuuritapahtumien järjestäjät, ja saaresta on muodostumassa yksi Narvan ja Itä-Virumaan tärkeimmistä konserttipaikoista. Kannattaa siis varata aikaa tutustua paikkaan lähemmin, sillä pääsy on normaaliin aikaan rajoitettu.

Narvan oopperapäivät alkavat kansainvälisellä oopperagaalalla 1. syyskuuta, jolloin laulavat nuoret solistit Virosta ja ulkomailta. Heitä säestää perinteisesti Narvan kaupungin sinfoniaorkesteri. Seuraavana iltana oopperateltassa on erityinen tapahtuma, kun Narvan oopperapäivien omana tuotantona syntynyt tanssiesitys Flesh saa maailman ensi-iltansa. Esityksen koreografit ja ohjaajat ovat virolainen Jevgeni Grib ja suomalainen Jack Traylen, ja se on luotu Pärtin, Vivaldin, Massenetin, Mozartin, Puccinin, Richterin ja Christian Löfflerin musiikkiin. Jevgeni Grib on myös illan toisen esityksen Tangon koreografi, ohjaaja ja lavastaja. Esityksessä käytetään John Powellin, Carlos Gardelin, Hans Zimmerin, Astor Piazzollan, Gotan Projectin ja J. S. Bachin musiikkia.

Narvan oopperapäivillä nähdään myös ensiesitys Igor Stravinskin ooppera-oratoriosta Oedipus Rex. Stravinski kirjoitti ooppera-oratorion vuonna 1927. Sofokleen tragedian pohjalta libreton teki Jacques Cocteau. Melkein sata vuotta on kulunut, mutta tätä mahtavaa teosta ei ole esitetty Virossa. Nyt teos on käännetty osittain viroksi. Kyseessä on myös ohjaaja Ott Aardamin ensimmäinen oopperaohjaus. Lavastaja on Kristjan Suits ja kapellimestari Anatoli Štšura. Lavalla nähdään Tuuri Dede, Atlan Karp, Gissur Pall Gissurarson, Eesti Rahvusmeeskoor ja Narvan kaupungin sinfoniaorkesteri.

Suomennos Katariina Suurpalo
Elo 3/2022