Virolaisella tekstiilitaiteella ja -designilla on pidemmät ja monimuotoisemmat perinteet kuin voisi äkkipäätään ajatella. Tekstiilituotannosta tuli 1800-luvun teollisen vallankumouksen myötä yksi alueen suurimmista teollisuudenaloista. Kankaita kudottiin joka puolella Viroa: Tallinnassa, Sindissä, Narvassa, Kärdlassa, Viljandissa, Rakveressa, Pärnussa, Tartossa, Keilassa… Kuuluisin tekstiilitehdas oli Narvassa vuosina 1857–2010 toiminut Kreenholmin manufaktuuri, jossa valmistettiin puuvillakankaita. Kreenholm oli 1800-luvulla useiden vuosikymmenten ajan Euroopan suurin tekstiilitehdas ja sen tuotanto sai Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 Grand Prix -palkinnon.
Nyttemmin suuret teollisuusyritykset ovat pitkälti kadonneet Virosta ja paikalliselle tekstiilialalle ovat tunnusomaisia omia mallejaan toteuttavat suunnittelijat, tekstiilitaiteilijat ja pienyrittäjät. Ammattimaisen tekstiilitaiteen historian voi katsoa Virossa yltävän vuoteen 1914, jolloin perustettiin Viron taideteollisuuskoulu, nykyisen Viron taideakatemian edeltäjä. Siellä annettiin myös naiskäsityön koulutusta, mikä merkitsi pääasiassa kirjonnan opiskelua. Nykyään tekstiilisuunnittelua voi opiskella Viron taideakatemiassa ja taidekorkeakoulu Pallaksessa Tartossa. Lisäksi Tarton yliopiston Viljandin kulttuuriakatemiassa on perinnetekstiilien koulutusohjelma.
Aivan kokonaan ei varsinainen tekstiiliteollisuuskaan ole Virosta sammunut. Yksi kiinnostavimmista ja näkyvimmistä toimijoista on Lihulassa toimiva mattotehdas Narma. Tyylikkään skandinaavisten mattojen valmistuksessa käytetään nykyaikaista tekniikkaa ja ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Narman käyntikortti ovat puuvillaiset smartWeave-kääntömatot, joita on saatavilla laaja valikoima eri mitoissa ja kuoseissa. Mattojen molemmat puolet ovat yhtä edustavia, mutta aivan omannäköisiään. Narman matoissa käytetty luonnollinen puuvilla on sataprosenttisesti kierrätettyä ja matot pitävät erittäin hyvin muotonsa, vaikka valmistuksessa ei käytetä lainkaan kemiallisia lisäaineita. SmartWeave-mattojen lisäksi Narman tuotevalikoimassa on muun muassa luonnonvilla-, viskoosi- ja sisalmattoja sekä säänkestäviä muovimattoja, käsin kudottuja tuotteita, ovimattoja ja monia muita kodin ja toimiston sisustukseen sopivia tuotteita. Narman tuotteet saivat vuonna 2011 kansainvälisen Red Dot -muotoilupalkinnon.
Yksi merkittävimmistä tekstiilialan pienyrittäjistä Virossa on suunnittelija Mare Kelpman, joka tunnetaan tuotemerkistään Kelpman Textile. Kelpman on osallistunut taiteilijana ja suunnittelijana useisiin näyttelyihin sekä Virossa että muualla maailmassa. Hän on toiminut Viron taideakatemian tekstiilisuunnittelun osaston johtajana ja professorina sekä saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 2012 hän perusti Kelpman Textilen, jonka tuotevalikoimaan kuuluu vaate- ja sisustustekstiilejä ja -tuotteita, kuten huiveja, takkeja, torkku- ja päiväpeittoja sekä erilaisia asusteita. Kaikki Kelpmanin tuotteet valmistetaan luonnollisista ja huolella valikoiduista raaka-aineista ilman kemiallisia prosesseja, ne ovat kestäviä ja tietenkin myös ulkoasultaan tyylikkäitä. Valtaosa kankaista kudotaan Suomessa vanhoilla teollisilla Dornier-kutomakoneilla, mutta jacquard-kankaat valmistetaan Baltiassa. Luonnonvillaiset kankaat ovat erittäin lämpimiä, pehmeitä ja ihoystävällisiä – Pohjoismaiden ankarissa sääolosuhteissa suorastaan korvaamattomia. Kelpman Textile palkittiin vuonna 2017 Hopeaneulalla, joka on yksi Viron muotialan tärkeimmistä palkinnoista. Vaikka Kelpmanin tuotteita voi hankkia myös verkkokaupasta, Tallinnassa trendikkäällä Telliskiven alueella sijaitsevaan kivijalkamyymälään tehdään ostosmatkoja ulkomaita myöten.
Upeita neuletuotteita valmistaa myös virolainen Woolish, jonka tekstiilit ovat sataprosenttista merinovillaa. Woolishin mukaan heidän käyttämänsä valmistusmateriaali on niin täysin kierrätyskelpoista, että loppuun käytetyn tai kulutetun vaatekappaleen voi periaatteessa laittaa suoraan kompostiin. Merinovilla on myös erittäin lämmintä ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Woolish ostaa villaa vain tiloilta, joissa lampaita kohdellaan hyvin ja joissa ei käytetä kivuliasta mulesing-menetelmää. Kaikilla yrityksen tavarantoimittajilla on Öko-Tex-sertifikaatti, mikä tarkoittaa, että raaka-aineet ovat turvallisia ja tutkitusti haitta-aineettomia. Woolishin tuotteet – vaatteet, asusteet ja sisustustekstiilit – ovat tyyliltään yksinkertaisen mutkattomia, mutta samalla muodikkaita ja useissa tapauksissa myös varsin hauskoja. Woolishin tuotteisiin voi tutustua verkkokaupan ohella Tallinnan vanhassakaupungissa Harju-kadulla sijaitsevassa myymälässä.
KOOSdisain on käytännöllisiä ja pohjoismaisen tyylikkäitä pellavatuotteita valmistava kodintekstiilibrändi. Tuotevalikoiman rungon muodostavat pöytäliinat, pyyhkeet, päiväpeitteet, tyynynpäälliset ja saunatekstiilit. Pellavakuitu sopii näihin käyttötarkoituksiin erinomaisesti, sillä se imee kosteutta, on kestävää, ympäristöystävällistä, antibakteerista ja taittaa kauniisti valoa. KOOSdisainin kankaat tulevat Euroopasta ja Venäjältä, tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Virossa. Pellavan ohella KOOSdisainilla on valikoimissaan myös nahkatuotteita; villahuopaa ja nahkaa yhdistämällä valmistuu muun muassa kestäviä patalappuja ja -kintaita, pöytätabletteja ja essuja. Ympäristöystävällisestä toimintamallista kertoo, että niiden raaka-aineina käytetään huonekaluteollisuuden ylijäämämateriaaleja.
Virolainen tekstiilidesign ei suinkaan rajoitu vain kutomiseen ja neulomiseen. Suunnittelija Karl-Artur Korsar on tunnettu ja palkittu hienoista painokankaistaan, jota näkee usein niin katukuvassa, televisio-ohjelmien juontajien yllä kuin presidentin juhlavastaanotoillakin. Korsarin kankaiden kuviot ovat rohkeita, värikkäitä ja omaleimaisia. Hyvällä tavalla huomion kiinnittävät kuosit piristävät kuin vitamiiniruiske. Korsar käyttää tuotteidensa – joihin kuuluu vaatteiden ohella myös asusteita ja sisustuskankaita – valmistuksessa digipainotekniikkaa. Nykyaikaisten valmistusmenetelmien avulla kyetään välttämään tekstiilien liikatuotantoa ja siitä aiheutuvaa ympäristörasitusta. Kankaat, joille Korsarin kuvat ja kuviot painetaan, ovat korkealaatuisia ja huolella valittuja. Karl-Artur Korsar tekee tiivistä yhteistyötä siskonsa, ansioituneen muotisuunnittelijan Hanna Korsarin kanssa. Sisarusten yhteinen muotibrändi on nimeltään the Korsars ja sen tuotevalikoimaan kuuluu niin sadetakkeja, paitoja ja kasvomaskeja kuin myös mekkoja ja erilaisia vapaa-ajan vaatteita.
Kuva: Krõõt Tarkmeel
the korsars
Kuva: Karl-Artur Korsar
Reet Aus tunnetaan erittäin ympäristötietoisena ja ekologisuutta korostavana, tohtoriksi väitelleenä muotisuunnittelijana. Hän suunnittelee tuotteensa käytetyistä vaatteista ja ylijäämäkankaista ihailtavalla tavalla, joka tuntuu synnyttävän uuden tekstiilin, ei pelkästään uutta vaatekappaletta. Reet Ausin vaatteet eivät koskaan tunnu tai näytä vanhoista kankaista kokoon kursituilta, vaan aina äärimmäisen laadukkailta, tyylikkäiltä ja persoonallisilta. Hänen tavoitteenaan on osoittaa, että muotiteollisuuden ei välttämättä tarvitse olla pelkästään kulutukseen ja pikaiseen tuotekiertoon perustuva ympäristöhaitta, vaan positiivinen muutos on tässä suhteessa mahdollinen. Kestävän kehityksen periaatteita noudattaen valmistettuun mallistoon kuuluu monenlaisia vaatteita niin miehille, naisille kuin lapsillekin, samaten erilaisia asusteita. Reet Aus on palkittu ansioistaan niin muodin kuin tutkimuksen saralla; vuonna 2016 hän sai Viron valkoisen tähden ritarikunnan V luokan kunniamerkin ja vuonna 2015 hänet valittiin Pohjoismaiden naisyrittäjien top 20 -listalle.
On hienoa todeta, että virolaiset huippusuunnittelijat ovat nykyään erittäin ympäristötietoisia ja heidän tuotantonsa ympäristöystävällistä. Tätä artikkelia kirjoittaessani en mitenkään erityisesti valinnut mukaan yrityksiä tai henkilöitä, jotka korostavat ekologista lähestymistapaa. Vasta kirjoitustyön myötä havahduin siihen, että aihe on tärkeä kaikille muodin huipulla toimiville suunnittelijoille, jotka olivat valikoituneet mukaan artikkeliin. Ja se oli todella iloinen yllätys!