Piirros: Anne Pikkov
Anne Pikkov (s. 1974) on graafinen suunnittelija, jonka kädestä syntyvät yhtä lailla kirjan kuvitukset, aikakauslehtikuvitukset, julisteet kuin rakennuksien visuaalinen ilme. Hotellin ulkoseinän ikkunapintojen kuvittaminen tai Randveren koulun sisätilojen visuaalisen ilmeen suunnitteleminen ei ole vierasta Pikkoville. Kirjan kuvittamisella ei Virossa elä, siksi on oltava monipuolinen. Pikkov vastaa myös Viron taideakatemian täydennyskoulutuksesta ja organisoi kesäakatemian, designin sekä tietokoneohjelmien käyttöön liittyviä kursseja. Anne Pikkovin kuvitustekniikka on tietokoneavusteista, mikä valtaakin kuvitusmaailmassa tällä hetkellä alaa. Pikkov etsii koko ajan uusia ilmaisutapoja. Hän arvostaa kuvituksissa yllätyksellisyyttä, vastakohtia ja omaperäisyyttä. Anne Pikkovin kuvamaailmassa on usein aineksia hänen omasta historiastaan; äidin häähuntu tai lapsuuskodin tapetti saattavat päästä kuvituksen osaksi ja näin syntyy kiinnostavia elementtejä kokonaisuuteen. Huumori on myös taiteilijalle tärkeää ja se näkyy hänen kuvissaan. Anne Pikkovilla on myös varsin käytännöllinen syy tietokoneen runsaaseen käyttöön, pienten poikien äitinä omat työt kun säilyvät paremmin tietokoneessa kuin paperiversioina. Hauska yksityiskohta on myös se, että Pikkov piirtää välillä vasemmalla kädellä tavoitteenaan rosoisempi kuvakieli. Anne Pikkov on jättänyt omaperäisen kädenjälkensä virolaiseen kuvitukseen ja visuaaliseen ilmeeseen kymmenien kirjojen ja kaiken muun tuotannon kautta.
Sõbrad
Piirros: Piret Raud
Piret Raud (s.1971) on virolaisen lastenkirjallisuuden kärkinimiä tällä hetkellä. Hän on sekä lastenkirjailija että kuvittaja, hän on sekä Viron taiteilija- että kirjailijaliiton jäsen. Vaikka Piret onkin koulutukseltaan taiteilija, hänen kahden työn välinen ammatti-identiteetti on tasapainossa. Kirjailija hän on silloin kun hän kirjoittaa ja taiteilija kuvittaessaan. Piret Raud on tunnettujen lastenkirjailijoiden Eno Raudin ja Aino Pervikin tytär. Piret Raudille tärkeitä kirjailijoita lapsena olivatkin omat vanhemmat sekä Annie Schmidt ja Astrid Lindgren. Kuvittajista Piret mainitsee John Tennielin Liisa Ihmemaassa -sadun kuvitukset. Hän kertoo, että Liisan seikkailut ei ole koskaan tehnyt tarinana häneen erityisempää vaikutusta, mutta tarinaan liittyvät erilaiset kuvitukset ovat olleet kiehtovia. Kuvittaessaan hän käyttää tekniikkana sulkakynäpiirustusta ja väreinä akvarelleja. Hänen kuvitukselle on tyypillistä ilmavuus ja keveys, niin pintojen kuin värimaailman suhteen. Suuret ja painavat otukset muuttuvat Piret Raudin kuvittaessa keveiksi hahmoiksi, joiden painoarvo on sisällössä, ei ulkomuodossa. Piret alkoi itse kirjoittaa vasta, kun oli kymmenen vuotta kuvittanut muiden tekstejä. Hän on ollut uskomattoman ahkera ja tuottelias; yli 40 kirjan kuvitukset ja kymmenen itse kirjoitettua kirjaa. Omasta mielestään häntä arvostetaan kotimaassa enemmän kirjailijana kuin kuvittajana, mutta ulkomailla hänet tunnetaan paremmin kuvituksista. Teoksistaan hän on saanut useita huomionosoituksia. Piret Raud on juuri nyt Viron käännetyin lastenkirjailija, teoksia löytyy niin venäjäksi, ranskaksi, saksaksi, englanniksi, japaniksi kuin espanjaksikin. Toivottavasti saisimme lukea hänen teoksiaan pian myös suomeksi.
Piirros: Kertu Sillaste
Kertu Sillaste on valmistunut Viron taideakatemiasta tekstiilitaiteilijaksi. Lapsena hän piirsikin paljon paperinukkeja ja niille vaatteita. Kertu Sillasten töitä onkin nähty Viron tekstiilitaiteilijaliiton näyttelyissä vuodesta 1992 alkaen. Tallinnan lastenkirjakeskus on puolestaan mahdollistanut Kerttu Sillasten osallistumisen kansainvälisiin kuvittajanäyttelyihin. Lastenkirjojen kuvittajana Sillaste on toiminut viitisen vuotta. Kaikki alkoi näyttelyyn piirretystä piparkakkujen tekemistä kuvaavasta sarjakuvasta, jonka näki eräs toimittaja, joka puolestaan halusi Sillasten kuvittavan kansainvälisen keittokirjan. Hauska työtehtävä, jossa kuvien kautta sai matkustaa eri maihin ja kulttuureihin. Suomea käsitteleviin resepteihin Sillaste piirsi Marimekon pöytäliinan ja kuvassa oleville kissoille tasaraitapaidat. Tekstiilitaiteilijan koulutus näkyy hauskalla tavalla siinä, minkälaisia pintoja tämän taiteilijan kuvituksissaan esiintyy. Sillasten päätoimi on Tallinnan pääkirjaston suunnittelija, mikä käytännössä tarkoittaa graafista suunnittelua ja kirjaston markkinointia. Sillasten sydäntä lähellä ovat kuitenkin kirjojen kuvittaminen, jota inspiroi kiinnostava teksti. Ensimmäinen Kertu Sillasten kirjoittama ja kuvittama kirja ilmestyi viime vuonna. Pannkoogiraamat kertoo hauskalla tavalla lapsille siitä, miten räiskäleet syntyvät. Ennen varsinaista kirjailija- ja kuvittajauraansa Sillasten teki omalle pojalleen pieniä kirjoja tukeakseen lapsensa lukemaan oppimista. Hänellä onkin näin omakohtaista kokemusta siitä, miten kirjoittaa ja kuvittaa selkeästi. Kun lastenkirjan kuvitus ja teksti ovat tasapainossa, on lopputulos onnistunut. Kertu Sillastea inspiroi sujuvat ja koskettavat tekstit, eläinhahmoja hän piirtää mielellään. Taiteilijaa kiehtoo ajatus kirjasta, jonka lähtökohtana olisikin kuva, eikä teksti. Tämä alkukuva annettaisiin kirjailijalle, jonka kanssa olisi mielenkiintoista luoda kokonainen tarina ikään kuin pelaten pingistä, jossa pallo on vuorotellen kirjailijalla tai kuvittajalla. Tätä kirjaa joudumme ehkä hieman odottelemaan, mutta ennen sitä ilmestyy Kertu Sillastelta varmasti jotakin uutta ja erilaista.