Julkaistu: 13. tammikuuta 2021

Koiratyttö Lotta ja tarkoin varjeltu Keksijäkylä

 

Suomalaisissa elokuvateattereissa nähdään keväällä uusi Lotta-elokuva Lotta ja kadonneet lohikäärmeet. Kiltteyteen ja väkivallattomuuteen perustuvat Lottaelokuvat ovat kasvaneet Virossa valtavaksi ilmiöksi eikä pitäisi olla mitään syytä, mikseivät suomalaisetkin ihastuisi koiratyttö Lotan maailmaan.

Headus teeb elu huvitavamaks, kiltteys tekee elämästä kiinnostavampaa, on Lotta-elokuvien tunnuslause. Koiratyttö Lotan luojat käsikirjoittaja Janno Põldma ja kuvittaja ja Heiki Ernits ovat todistaneet, että Viron suosituimmat piirroselokuvat ja kokonaisen brändin voi rakentaa ilman yhtään ilkeää hahmoa, väkivaltaa tai pahoja tekoja. Ja silti se kiinnostaa!

Kiltteydestä huolimatta Lottaelokuvien hahmot eivät ole tylsiä tai tasapaksuja. Ne ovat pikemminkin omalaatuisia, ehkä kummallisiakin. Erityisesti päähenkilö Lotassa on jotain, joka kiinnostaa kaikkia ikäryhmiä. Hän on kekseliäs, utelias, rohkea ja sydämellinen. Lotan kanssa on helppoa ja turvallista tutustua maailmaan. Põldma ja Ernits toivovat, että heidän hahmonsa antavat lapsille uskoa itseensä ja omiin juttuihinsa.

Janno Põldma on kertonut, että päähenkilöksi valittiin koira, sillä lapset useimmiten pitävät koirista, ja niille on helppo antaa erilaisia luonteenpiirteitä. Aluksi oli tarkoitus tehdä poikakoira, mutta lopulta tekijät tulivat siihen tulokseen, että koiratytöstä saa vielä kiinnostavamman hahmon.

Päätös väkivallattomista elokuvista oli selvä alusta lähtien. Põldman ja Ernitsin lapset olivat tuolloin pieniä, ja vanhempia häiritsi kovasti lastenelokuvien väkivalta. He päättivät lähestyä asiaa eri tavalla ja korvata hyvän ja pahan taistelusta syntyvän jännityksen huumorilla, lämmöllä, mielikuvituksella ja kiinnostavilla hahmoilla. ”Tyyli lajiksi muodostui satumainen realismi”, Põldma kertoo. ”Myöhempi palaute on osoittanut, että lähestymistavallemme on maailmassa paljon puolestapuhujia.”

Koiratyttö Lotta ja Janno Põldma
Kuva: Scanpix/Õhtuleht/Merilin Ulm

Koiratyttö Lotta ilmestyi lasten elämään ensimmäisen kerran televisiosarjana Lotte reis lõunamaale vuonna 2000. Ensimmäinen kokopitkä elokuva Keksijä kylän Lotta (vir. Leiutajateküla Lotte) ilmestyi kuusi vuotta myöhemmin, toinen elokuva Lotta ja Kuukiven salaisuus (vir. Lotte ja kuukivi saladus) vuonna 2011. Molemmat elokuvat on suomennettu ja esitetty suomalaisissa elokuvateattereissa. Uusin ja tekijöiden mukaan mahdollisesti viimeinen elokuva Lotta ja kadonneet lohikäärmeet (vir. Lotte ja kadunud lohed) ilmestyi Virossa 100-vuotisjuhlavuonna 2018.

Põldman ja Ernitsin yhteistyön alussa tärkeä rooli oli myös Yleisradion Juha Vakkurilla, joka näki miehissä potentiaalia ja ryhtyi heidän silloisen projektinsa levittäjäksi. Tuolloin syntyivät ensimmäiset ajatukset ja vihjeet Keksijäkylän Lotasta. Vakkuri kannusti Põldmaa ja Ernitsiä, ja kertoi Euroopassa olevan tarve heidän tyylisilleen elokuville. Hän oli oikeassa, Lotta-elokuvat ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja, ja niiden oikeuksia on myyty kymmeniin maihin.

Jokaista Lotta-elokuvaa on tehty vuosia. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että animaatioelokuvan tekeminen on hidasta ja kallista, vaan tekijät ovat halunneet jokaisessa elokuvassa uudistua. He eivät ole missään nimessä halunneet tehdä kahta kertaa samaa tarinaa. Kiltteyden lisäksi jokaiseen elokuvaan on ujutettu läpi elokuvan kulkeva teema.

Koiratyttö Lotan luojat ovat Põldma ja Ernits, mutta heidän apunaan on kaikkien elokuvien teossa häärännyt myös Viron ehkä tunnetuin kirjailija Andrus Kivirähk. Kolmistaan he miettivät ja suunnittelevat tarinoita, Ernits kuvittaa ideat ja Põldma kirjoittaa ne ylös. Lopulta elokuvia tekee iso ryhmä ihmisiä, mutta Põldma ja Ernits johtavat elokuvien ohjaajina joukkojaan kohti oikeaa lopputulosta, tietenkin positiivisella otteella ilman kieltoja ja käskyjä.

Elokuvien lisäksi Lotan maailmasta on tehty valtavan suosittuja kirjoja ja kolme musikaalia, joita on esitetty Vanemuine-teatterissa Tartossa. Myös musikaalien teossa Põldma ja Ernits valvovat, että niissä toteutuu Lotta-elokuvien henki ja väkivallattomuus. Koiratyttö Lotan seikkailuja on ollut tekemässä monet Viron tärkeimmät kulttuurivaikuttajat. Kirjailija Leelo Tungal on tehnyt musikaalien sanoituksia ja elokuvien musiikin on säveltänyt Sven Grünberg, joka on todennut, etteivät Lotta-elokuvat ole pelkästään lastenelokuvia, vaan kyse on kokonaisesta ideologiasta, joka on lopulta taidettakin tärkeämpää.

Koeratüdruk Lotte on paitsi yksi Viron tunnetuimmista elokuvahahmoista, myös iso tuotemerkki. Markkinoilla on Lotte-jäätelöitä, -mehuja, -sukkia, -kumisaappaita ja tietenkin leluja. Janno Põldma kertoo, ettei markkinointia aluksi edes ajateltu, se tuli suosion mukana kuin itsestään. Tuotteiden määrän kasvuun vaikutti tietenkin myös teemapuisto Lottemaan avaaminen Pärnun lähistölle vuonna 2014. Tekijät kuitenkin valvovat tuotemerkin käyttöä tarkasti. Lotta-tuotteen tulee Põldman mukaan olla lapsille suunnattu, sen tulee olla terveellinen eikä se saa sisältää haitallisia lisäaineita. Joskus harvoin jonkin tuotteen tekijä on pyrkinyt poikkeamaan säännöistä, silloin sopimus on välittömästi purettu.

Koiratyttö Lotta on löytänyt tiensä myös muualle Eurooppaan. Saksassa on tehty Lotta-aiheisia oppimateriaaleja ja Hollannissa ja Puolassa Lottaelokuvat liitettiin elokuvaohjelmistoon, jota näytettiin lastentarhoissa ja elokuvakerhoissa. Põldma kertoo valinnan kohdistuneen Lottaan, sillä ohjelmiston avulla haluttiin kasvattaa hyvien periaatteiden mukaisesti uutta elokuvasukupolvea. Lottaa on verrattu niin Astrid Lindgrenin tarinoihin kuin Muumeihinkin. Põldma kertoo olevansa suuri Lindgrenin maailman ystävä, mutta ei näe tarvetta mainioiden hahmojen vertailuun. ”Pohjoisen niukan auringon alla pitäisi riittää tilaa näille kaikille”.

Uusimmassa keväällä Suomessa esitettävässä Lotta ja kadonneet lohikäärmeet -elokuvassa Lotta saa pikkusiskon, jonka hän vie Keksijäkylästä suureen maailmaan.

Elokuva kertoo, miten isompi ja pienempi pärjäävät yhdessä matkallaan kohti tulta syökseviä lohikäärmeitä. Aikuiset katsojat huomaavat, että elokuva osuu myös yhteiskunnassa käytäviin keskusteluihin.

Põldma ja Ernits ovat kertoneet, ettei uusia elokuvia enää tule. Lottakaan ei ole enää pelkästään elokuvahahmo, vaan Põldma ja Ernits voivat tehdä Lotan ja hyvyyteen perustuvan Keksijäkylän kanssa, mitä vain haluavat. Keksijäkylän Lotan seikkailut eivät ole ohi.


Elo 1/2021