Julkaistu: 26. maaliskuuta 2019

Kun intohimona on puu

 

Raul Abner suunnitteli ja valmisti ensimmäiset huonekalut omaan kotiinsa. Suunnittelu ja toteutus lähtivät omista tarpeista. Muotoilun lähtökohdat ovat pysyneet 40 vuotta samoina, edelleen uusi tuote syntyy tarpeesta ja ideasta. Huonekaluja valmistava Radis syntyi, kun riittävän moni Abnerin ystävistä ja tuttavista oli ihastellut hänen kädentaitojaan. Oli löydettävä ”se oma juttu”, mistä Radis tunnetaan, jotain, mikä kiinnittää huomion ja jää mieleen. Raul Abner työskentelee yhä edelleen huonekaluverstaalla, hänestä on tärkeää, että suunnittelija työskentelee tuotannossa. ”Lopputuloksen kannalta on tärkeää, että jo suunnitteluvaiheessa on käsitys siitä, miten ideat käytännössä ratkaistaan ja miten eri materiaaleja on järkevää käyttää”, Abner sanoo. Kaikki Radisin tuotteet on valmistettu öljyvahatusta vanerista. Tuotannossa vältetään materiaalijäämien muodostumista. Nykyisin yritystä luotsaa isä Raulin lisäksi poika, Mauri Abner. Yritys tekee yhteistyötä viiden virolaisen muotoilijan kanssa ja lähiaikoina yhteistyökuvioihin on tulossa mukaan myös saksalainen muotoilija.

Radis täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta. Yrityksen ensimmäiset tuotteet olivat puutarhaan suunnitellut keinut ja kalusteet. Puutarhakalustetuotannossa on kaksi isoa ongelmaa – niitä myydään oikeastaan vain keväisin ja toiseksi niiden kuljetus on haastavaa. Oli lähdettävä valloittamaan uusia polkuja. Omien sanojensa mukaan Raul Abner on designmaailmassa mies metsästä, itseoppinut muotoilija. ”Enhän minä edes tunne kovinkaan monia suunnittelijoita, mutta juuri sen vuoksi on tärkeää tietää, mitä muut suunnittelijat tekevät.” Abner ei halua kopioida toisten ideoita, mutta sieltä ja täältä poimittuja ideoita voi yhdistellä ja niistä voi kehittää jotain aivan uutta.

Kun Radis aloitti toimintansa, tuotanto perustui yksittäiskappaleiden valmistukseen. Nykyisin huonekalut ovat kokoelmasarjoja, eli suositulle hyllylle saatetaan suunnitella kaveriksi tv-taso ja laatikosto, sarjaa yhdistää jokin tietty aihe. Radisin suosituin sarja on nimeltään PIX, johon kuuluvat juuri nuo mainitut hylly, laatikosto ja tv-taso. PIX-sarjaa yhdistää huonekalujen muunneltavuus – sekä hyllyn että laatikoston korkeuden ja leveyden voi valita itse. Toinen PIX-sarjaa yhdistävä tekijä on pienet ovet, joiden taakse voi piilottaa hyllyllä olevia tavaroita. Virolaiselle designille ominaista on pelkistetty muotokieli ja leikkisyys, nämä ominaispiirteet ovat tyypillistä myös Radisin tuotannolle.

GEE ja PIX

Keinutuoli GEE ja PIX-hylly
Kuvat: Radis

Kansainvälisillä huonekalumessuilla Radis on pärjännyt hyvin. Virolaiset huonekalut tekevät kauppansa niin Euroopassa kuin Meksikossa, makueroja mantereiden välillä ei ole, sillä kansainväliset sisäänostajat pitävät usein samoista tuotteista. Radisin päämarkkinat löytyvät kuitenkin Euroopasta ja erityisesti Saksasta. Radisilla on myös verkkokauppa, puolet yrityksen tuotteista myydään netin kautta. Puolet verkkokaupan asiakkaista on Virosta, toinen puoli Saksasta. Yrityksen oma liike löytyy Tallinnasta Pärnu maanteen varrelta, jonne moni suomalainenkin osaa jo tulla, samalla kadulla kun on useita sisustusliikkeitä. Tallinnassa on mahdollisuus tutustua Radisin huonekalutuotannon eri sarjoihin ja samalla myös suosittuun virolaiseen valaisinvalmistajaan, sillä esittelytilat jaetaan 4roomin kanssa. Radisin toinen pysyvä esittelytila on Saksassa.

Virolaisella huonekaludesignilla menee hyvin, sillä nuoria suunnittelijoita ja uusia ideoita tulee markkinoille koko ajan. Raul Abnerin luoman Radisin uusin lippulaiva kansainvälisillä huonekalumessuilla näyttää olevan keinutuoli GEE. ”Näin eläkeiässä voin vain tyytyväisenä todeta, että Radis saa tehdä yhteistyötä nuorten suunnittelijoiden kanssa”, toteaa Raul Abner. Hän katsoo luottavaisin mielin tulevaisuuteen, Radis pystyy varmasti ilahduttamaan asiakkaitaan tulevaisuudessakin hieman erilaisilla tuotteilla. Pitkäjänteinen työ alalla on tuottanut tulosta, siitä kertovat yritykselle myönnetyt muotoilualan kansainväliset tunnustukset, joista viimeisin myönnettiin vuoden alussa Saksassa LIFT-hyllylle. Uudenlaiset materiaalit ja teknologiat mahdollistavat alan kehityksen uusiin ulottuvuuksiin. ”Puu on ollut intohimoni, harrastukseni ja työni yli 40 vuotta”, toteaa mies tyytyväisenä.


Elo 2/2019