Julkaistu: 12. tammikuuta 2015

Miekkailija

 

Klaus Härön uusi elokuva Miekkailija on juuri niin kaunis ja surullinen kuin hänen elokuvansa voi odottaa olevan. Anna Heinämaan käsikirjoitus kertoo virolaisen Endel Nelisin tarinan. Päähenkilö on nuoruudessaan vedetty mukaan suurvaltojen taisteluun, minkä vuoksi hän joutuu pakoilemaan lopun elämäänsä. Mutta suostuuko hän siihen – onko hänellä vaihtoehtoja? Elokuva on kuvattu kokonaan Virossa ja rooleissa nähdään muun muassa Märt Avandi, Ursula Ratasepp ja Henrik Toompere. Lopputulos on hienoa suomalais-virolaista yhteistyötä.

Nelis saapuu junalla Leningradista Haapsaluun liikunnanopettajaksi. Hän ajautuu rehtorin varoituksesta huolimatta opettamaan lapsille intohimolajiaan miekkailua. Lapset innostuvat, alkavat luottaa opettajaansa ja ottavat hänet lopulta isähahmokseen. Se antaa Nelisin elämään uutta sisältöä ja pakottaa hänet tekemään raskaita päätöksiä.

Tämä ei ole rehtorin mieleen, ja hän alkaa selvittää Nelisin taustoja. Rehtorin vastustuksesta huolimatta vanhemmat puoltavat miekkailuharjoitusten jatkumista. Joku joutuu kuitenkin aina kärsimään, ja tällä kertaa se on pojanpoikaansa näkyvästi kannustanut Jaanin isoisä, jonka vieraat miehet tulevat eräänä iltana hakemaan.

Elokuvan nimen ei tarvitse viitata juuri Endel Nelisiin, vaan ehkä ennemminkin kaikkiin miekkaan tarttuneisiin. Jaanista kasvaa ihan varmasti miekkailija, kuten kyyditetty isoisä toivoi, jos ei konkreettisesti niin ainakin kuvaannollisesti. Pienistä sisaruksistaan huolehtiva sisukas Marta taas hyökkää viime hetkellä suurikokoista moskovalaista vastaan. Elokuvan lapset ovat taistelijoita ja roolisuoritukset kerrassaan upeita!

Lähes kaikki Klaus Härön elokuvat kertovat lapsista. Hänen mukaansa Miekkailijankin syvin teema on aikuisen rooli lapsen elämässä. Elokuvaa on kuvattu myös rakkaustarinaksi, mutta se tuntuu hieman valjulta ilmaisulta tämän elokuvan kohdalla. Viron ystävät näkevät elokuvassa tietenkin useiden virolaisperheiden kohtalon: hajotetut perheet, kadonneet vanhemmat ja jatkuvan pelon ja pakoilun. On mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton elokuva saa Virossa.

Klaus Härö on sanonut haluavansa kertoa tarinoita, jotka puhuvat totta elämästä, ja Miekkailijan perusteella hän niin tekeekin. Elokuvaan sisältyy monta näkökulmaa, eikä yksikään sulje toisia pois. Edes kliseinen rakkaustarina ei häiritse muita teemoja. Jos ja kun olosuhteisiin ei voi suuremmin vaikuttaa, on omassa elämässään toimittava oikein ja sydämensä mukaisesti. Endel Neliskin haluaa vain tavallisen elämän.


Elo 1/2015