Julkaistu: 18. toukokuuta 2016

Mihkel Aksalu – maalivahti

 

Viron maajoukkueen ja Seinäjoen jalkapallokerhon ykkösmaalivahti Mihkel Aksalu aloitti säännöllisen jalkapalloharjoittelun suhteellisen myöhään, vasta 12–13 vuotiaana, sillä hänen kotikaupungissaan Kuressaaressa ei ollut jalkapallojoukkuetta. Liikunnallinen poika pelasi lentopalloa kunnes kaupunkiin tuli muutamaksi kuukaudeksi opettaja, jonka johdolla aloitettiin jalkapalloharjoitukset.

Jalkapalloa ei 90-luvulla juuri näytetty Viron televisiossa, joten ulkomaalaiset jalkapalloilijat eivät olleet nuorelle jalkapalloilijanalulle kovinkaan tuttuja. Aksalun esikuvaksi nousikin Viron maajoukkueessa 120 ottelua pelannut huippumaalivahti Mart Poom.

Myöhemmin Aksalu pääsi säännöllisesti auttamaan Poomia tämän valmistautuessa maajoukkueen peleihin. Poomin työskentelyä seuraamalla Aksalu oppi paljon maalivahdin työstä. Nykyään Poom toimii Viron maajoukkueen maalivahtivalmentajana ja auttaa vuorostaan Aksalua valmistautumaan otteluihin.

Lukioikäisenä Aksalu siirtyi pelaamaan Tallinnaan FC Floraan ja kävi koulun loppuun Audentesin urheilukoulussa. Muutaman vuoden kuluttua englantilainen Sheffield United kiinnostui nuoresta maalivahdista. Aksalu solmikin kaksi ja puoli vuotta kestävän sopimuksen seuran kanssa vuonna 2010. ”Englannissa viettämäni vuodet olivat kehittymiseni kannalta ehdottomasti parasta aikaa. Siellä näin ensimmäistä kertaa miten määrätietoisesti urheilijan on tehtävä työtä menestyksen eteen ja kuinka paljon harjoittelua huippu-urheilijalta vaaditaan”, Aksalu toteaa. Hän ei kuitenkaan ollut fyysisesti valmis raskaaseen harjoitteluun, kroppa ei kestänytkään rääkkiä. Aksalu sai vaikean selkävamman, joka vaati leikkaushoitoa. Uran päättyminen oli lähellä ennen kuin se oli oikeastaan ehtinyt edes alkaa.

Pitkän toipumisajan ja kuntoutuksen aikana Aksalu putosi joukkueen pelaavasta kokoonpanosta. Kaiken lisäksi myös joukkueen valmennusjohto vaihtui, eikä Aksalu enää kuulunut uuden päävalmentajan suunnitelmiin. Aksalu ja Sheffield United purkivatkin sopimuksen puolisen vuotta ennen sopimuskauden päättymistä. Aksalu palasi Tallinnaan ja FC Floran riveihin. Muutaman pelin jälkeen selvisi, että leikkauksesta toipuminen vaati vielä lisää aikaa ja harjoittelua tuli keventää.

Syksyllä 2012 Aksalu sai puhelun ystävältään Mart Poomilta: ”Vanha joukkuekaverini Simo Valakari on kokoamassa Seinäjoella Suomessa hyvää joukkuetta. Olisitko kiinnostunut käymään siellä näyttämässä osaamistasi?” Aksalu päätti lähteä käymään Seinäjoella. Ja sillä tiellä hän on edelleenkin.

Aksalun ura Suomessa on sujunut nousujohteisesti. SJK nousi Veikkausliigaan kaudeksi 2014 ja sai hopeaa heti ensimmäisellä kaudellaan HJK:n viedessä mestaruuden ylivoimaisesti. Viime kaudella SJK voitti Suomen mestaruuden ja Aksalu valittiin Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksi. Tälle kaudelle joukkue on entisestään vahvistunut ja SJK onkin jälleen yksi mestarisuosikeista. Vahva tekijä menestyksen takana on onnistunut maalivahtipeli. Aksalu nauttiikin valmentajan luottamusta, ja osoituksena siitä Valakari nimesi hänet joukkueen kapteeniksi.

Viron lehdistössä on toivottu, että Aksalu siirtyisi urallaan eteenpäin, suurempaan seuraan. Uransa jatkosuunnitelmia Aksalu ei kuitenkaan halua tehdä liian pitkälle eteenpäin. ”Huippu-urheilija tavoittelee aina korkeinta mahdollista palkintoa. Luonnollisesti olisi hienoa päästä pelaamaan johonkin suureen eurooppalaiseen sarjaan. Täytyy kuitenkin muistaa että pelkästään pelaajan oma tahto ei ratkaise, myös seuran täytyy haluta juuri se kyseinen pelaaja”, Aksalu sanoo.

Pelaajat eivät vaihda seuraa pelkästään palkan takia, myös pelikentän ulkopuolisten asioiden tulee olla kunnossa. Neljättä kautta Seinäjoella pelaava Aksalu viihtyy Suomessa. ”Olen kotoisin pienestä kaupungista ja Seinäjoki on samanlainen pikkukaupunki.”


Elo 3/2016