Julkaistu: 7. tammikuuta 2022

Opi viroa Jupiterin avulla

 

Monien mielestä viroa on mukavinta opiskella luokassa opettajan johdolla ja yhdessä ryhmän kanssa. Ryhmässä oppimisen rinnalla ja lisäksi nykyään on myös paljon mahdollisuuksia opiskella viroa kotisohvalla. Yksi mahdollisuus on katsoa ja kuunnella vironkielisiä radio- ja televisio-ohjelmia internetin välityksellä.

TV ja radio

Viron yleisradioyhtiön ERR:n verkkosivuilla voi katsoa kolmen kanavan (ETV, ETV2 ja venäjänkielinen ETV+) ohjelmia suorana (tv > otse) tai jälkilähetyksenä (tv > järelvaatamine).

Viron yleisradioyhtiöllä on viisi radiokanavaa (Vikerraadio, Raadio 2, Klassikaraadio, venäjänkielinen Raadio 4 ja musiikkikanava Raadio Tallinn). Myös radio-ohjelmia on mahdollista kuunnella joko suorana (raadio > otse) tai jälkilähetyksenä (raadio > järelkuulamine).

ERR:n verkkosivuilla on myös laaja valikoima uutisia.

Jupiter

Keväästä 2020 ERR on tarjonnut Yle Areenan kaltaista ilmaista palvelua nimeltä Jupiter (jupiter.err.ee), jota voi käyttää sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Jupiterista löytyy televisio-ohjelmia, sarjoja, elokuvia, dokumentteja (video) sekä audiosisältöä konserteista kuunnelmiin (audio). Ulkomailla voi katsoa kaikkia virolaisia ohjelmia. Ne, joilla on virolainen henkilötunnus, voivat luoda palveluun tilin ja katsoa myös muita ohjelmia.

Osassa ohjelmista on kuulovammaisia varten vironkielinen tekstitys, se sopii hyvin myös kielenoppijan tarpeisiin. Tekstityksen saa esiin klikkaamalla videon alareunassa VA-painiketta.

Seuraavissa ohjelmissa on vironkieliset tekstitykset (uusimpaan osaan niitä ei välttämättä ole vielä lisätty):
1. Hommik Anuga – sunnuntaiaamun koko perheen ohjelma, jossa on paljon haastatteluja ja musiikkia
2. Osoon – luonto-ohjelma
3. Prillitoos – iäkkäille suunnattu ohjelma, jossa on usein kiinnostavia aiheita ja vieraita
4. Õnne 13 – jokaviikkoinen tv-sarja, jota on lähetetty jo 29 vuotta. Tapahtumat sijoittuvat virolaiseen pikkukaupunkiin, aiheina ovat ihmissuhteet ja ajankohtaiset asiat virolaisessa yhteiskunnassa.

ETV:n vuoden 2021 ohjelmista voi nostaa vielä sarjat Ühe maja lugu, jossa esitellään Viron kulttuurihistoriaan kuuluvia rakennuksia sekä Siin me oleme, joka käsittelee erilaisia ongelmia virolaisten elämässä. Valitettavasti näissä ohjelmissa ei ole vironkielisiä tekstityksiä.

Youtube

Kieliopintoihin sopivia videoita löytyy tietenkin monesta paikasta. Pohjaton aarrearkku on Youtube, josta voisi mainita Tuglas-seuran oman kanavan videot. Ne sopivat todella hyvin viron kielen opiskeluun ja virolaiseen kulttuuriin tutustumiseen. Monissa videoissa on sekä suomenkieliset että vironkieliset tekstitykset, jotka saa esiin klikkaamalla videon alareunassa tekstitys-painiketta. Youtube-videoita voi esittää myös hitaammalla tahdilla, sitä varten tulee klikata videon alareunassa asetukset-painiketta ja valita sopiva nopeus.

Internetistä löytyvien ohjelmien ja videoiden katselu ja kuuntelu ovat hyviä opiskelukeinoja, sillä katsella ja kuunnella voi koska vain ja miten monta kertaa tahansa. Kielenoppimisen kannalta sama ohjelma kannattaakin kuunnella ja katsella useita kertoja. Jos löytyy aikaa ja halua harrastaa viron kieltä syvällisemmin, voi tietokoneen selaimen toiseen ikkunaan avata suomi-viro tai viro-suomi -sanakirjan, ja kun videossa tulee vastaan uusi sana, voi videon katkaista siksi aikaa, kun tarkistaa sanan sanakirjasta ja jatkaa sitten katselua.

ERR:n ohjelmat tarjoavat viron kielen harjoittelun lisäksi paljon tietoa virolaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista ja auttavat ehkä samalla ymmärtämään virolaisiakin paremmin.


Elo 1/2022