Musiikkialan konferenssista ja showcase-festivaalista yhdeksi Euroopan tärkeimmistä kaupunkifestivaaleista kehittynyt Tallinn Music Week haluaa tarjota jotain, mitä täälläpäin maailmaa ei ole ennen nähty.
Huhtikuun alussa on kuin koko Tallinnan kaupunki eläisi Tallinn Music Weekiä. Hyvän ja toimivan brändin alle on koottu musiikin lisäksi ruokaa, taidetta, arkkitehtuuria, kulttuurikeskusteluja, käsityöolutfestivaali, elokuvia, designmarkkinat ja paljon muuta. Edes intohimoisin festivaalikävijä ei pysty mitenkään näkemään ja kokemaan kaikkea. Tänä vuonna Tallinn Music Week sisälsi lähes kymmenen eri alojen festivaalia. Musiikkifestivaalin ydinajatus on kuitenkin tarjota musiikkialalla enemmän mahdollisuuksia useammille. Kansainväliseen uraan ei enää tarvita Lontoota, Tallinn Music Weekin kaltaiset tapahtumat toimivat ponnahduslautoina myös pienten maiden musiikille. Alueellisesti sävyttynyt musiikki on nyt nosteessa. Tapahtuma myös edistää omalta osaltaan musiikkidemokratiaa tarjoamalla samanarvoisia mahdollisuuksia kaikille musiikkityyleille.
Helen Sildna
Kuva: Tallinn Music Week/ Aron Urb
Tallinn Music Weekin luoja ja johtaja Helen Sildna perusti festivaalin kahdeksan vuotta sitten virolaisen musiikin esittelypaikaksi, sillä hän koki, ettei kukaan ollut kiinnostunut paikallisista lahjakkuuksista. Music Week on kasvanut vuosi vuodelta ja se valtaa yhä enemmän alaa sekä Tallinnan kaupungissa että luovien alojen kentällä. Tänä vuonna uusia avauksia olivat muun muassa designmarkkinat sekä katuruokafestivaali.
Viron kulttuuriministeriö valitsi vuonna 2015 Helen Sildnan vuoden kansalaiseksi. Kunnianosoitus annettiin Sildnalle hänen työstään avarakatseisemman Viron puolesta. ”Viro on pieni maa, ja jokainen ihminen on täällä kullan arvoinen, meillä ei ole varaa hyväskysä sitä, ettei kaikilla ole mahdollisuuksia ilmaista täällä itseään”, Sildna on painottanut. Musiikki ei hänen mukaansa voi olla mikään erillinen saari, vaan osa kokonaisuutta.
Music Week tarjoaa vuosittain musiikkialan ammattilaisille kaksipäiväisen konferenssiohjelman, joka sisältää paneelikeskusteluja, haastatteluja sekä oivia verkostoitumismahdollisuuksia. Avajaispuheen on pitänyt perinteisesti presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka tunnetaan intohimoisena musiikinystävänä ja pop-kulttuurin tuntijana.
Helen Sildna ja Tallinn Music Week etsivät ja esittelevät tavallista laajempaa kuvaa maailmasta. Silloin politiikkakaan ei ole vältettävissä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tänä vuonna Music Week tarjosi ensimmäistä kertaa myös Creativity for Change Forum -nimisen konferenssiohjelman, jonka tarkoitus on etsiä luovia ratkaisuja globaaleihin aiheisiin kuten pakolaiskriisiin ja avoimen ja suvaitsevaisen yhteiskunnan rakentamiseen luovuuden sekä teknologian nopean kehityksen avulla. CFC-forum keräsi paljon huomiota ja kiitosta kansainvälisesti korkeatasoisilla puhujillaan. Presidentti Ilveksen kanssa keskusteli muun muassa maailmankuulu liikemies, yrittäjä ja filantrooppi Hamdi Ulukaya, jonka mukaan pop-kulttuurilla on valtavasti välineitä muuttaa maailmaa jo sanoittamalla ongelmia, sillä taide koskettaa ihmisiä. Osallistujien ylistämä Creativity for Change Forum kasattiin parissa kuukaudessa. Se on Virossa mahdollista, sillä esteenä ei ole sankkaa byrokratiaviidakkoa. ”Samanhenkisen tiimin kanssa voi suuria asioita tehdä nopeastikin”, Sildna toteaa.
Maarja Nuut
Kuva: Tallinn Music Week / Agnes Aus
Tallinn Music Week valitsee esiintyjänsä. Muusikot esittävät hakemuksen ja jury valitsee festivaalille sopivat esiintyjät. Suurin osa artisteista ja yhtyeistä esittää lyhyen showcase-keikan yleisölle, joka koostuu musiikkialan ammattilaisista ja yhä enemmän myös tavallisista festivaalikävijöistä, jotka ovat ostaneet lipun konsertteihin. Hakemuksia lähetettiin tänä vuonna yli 1 000, niistä festivaali valitsi ohjelmaansa lähes 250 artistia ja yhtyettä, noin puolet virolaisia ja puolet ulkomailta. Viron jälkeen eniten hakemuksia lähetetään Suomesta. Myös Tanskasta tulee paljon hakemuksia, sillä muutama vuosi sitten eräs tanskalainen yhtye löysi Tallinn Music Weekin kautta yleisön Baltiassa, jonka jälkeen siitä tuli suosittu myös Tanskassa. Suomessa Tallinn Music Weekin arvo on huomattu laajemminkin. Oman ohjelmansa festivaalille toivat tänä keväänä suomalaiset Flow-festival ja metallimuusiikin festivaali Tuska. Kävijöitä Tallinn Music Weekillä oli tänä keväänä viikon aikana lähes 35 000, joista yli tuhat musiikkialan ammattilaisia ja luovien alojen yrittäjiä.
Monet menestystarinat ovat vuosien saatossa ponnistaneet juuri Tallinn Music Weekiltä. Yksi esimerkki on Suomessakin konsertoinut Trad.Attack!, jonka uran ensimmäinen keikka oli Music Weekillä keväällä 2014. Persoonallinen yhtye kuitenkin huomattiin heti, ja nyt powerfolkia soittava trio on konsertoinut jo 17 maassa ja suosio vain jatkaa kasvuaan sekä Virossa että maailmalla. Uudeksi supertähdeksi järjestäjät povaavat omaperäistä ja syvällistä laulaja-viulisti Maarja Nuutia.
Yhtyeet ja artistit esiintyvät Tallinnan parhailla keikkapaikoilla eri puolilla kaupunkia, mutta showcase-konserttien lisäksi he soittavat myös ilmaiskeikoilla julkisilla paikoilla. Musiikin lisäksi järjestäjät haluavat esitellä Tallinnan parhaita paikkoja. Konsertit saattavat olla ulkona, kahviloissa, gallerioissa, raitiovaunuissa tai erilaisissa kaupoissa, mutta myös ihmisten kotona, sillä jotkut kaupunkilaiset ovat antaneet kotinsa festivaalin käyttöön. Tallinn Music Weekillä tuntuukin siltä, että kaikki haluavat olla osa tapahtumaa. Eräässä kotikonsertissa valokuvaaja kertoi, että hänellä on sinä päivänä vain yksi keikka, sillä Music Weekillä on yksinkertaisesti liian paljon kuvaajia.