Wise, entiseltä nimeltään TransferWise, on yksisarvinen, joka teki perustajistaan Viron ensimmäiset miljardöörit. Miljoonia euroja se on tuonut jo satojen virolaisten taskuihin. Lontoon pörssiin listautuneen yhtiön menestystarina sai alkunsa pikkuruisen asunnon keittiöstä, jossa Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann ensimmäisine työntekijöineen kirjoittivat ensimmäiset koodinpätkät kirjaimellisesti tattarikulhon ääressä.
Tätä nykyä yhtiöllä on yli 3 000 työntekijää ja nousukiidon toistaiseksi merkittävin hetki koettiin heinäkuussa 2021, jolloin Wisen osakkeet noteerattiin Lontoon pörssissä. Yhtiön markkina-arvoksi muodostui tuolloin noin 9,3 miljardia euroa. Lontoossa vuonna 2010 perustetun yrityksen toiminta-ajatuksena on valuutanvaihdon ja rahansiirtojen helpottaminen sekä niihin perinteisesti sisältyneiden piilokulujen poisto siten, että asiakas voi tehdä toimenpiteet keskuspankin vaihtokurssilla. Wisen perustamisen seurauksena valuutanvaihdon kulut kutistuivat murto-osaan aiemmasta.
”Me luomme toimintaympäristöä ihmisille ja yrityksille, joille maksusuoritukset ja rahansiirrot eri valuutoissa ovat osa arkipäivää; Wise on kaikille, jotka asuvat, työskentelevät tai tukevat perhettään maailman eri kolkissa”, yhtiön perustaja Kristo Käärmann luonnehtii Wisen blogissa.
Kasvun tukena ovat olleet rahoituskierrokset, joista ensimmäinen järjestettiin vuosi yhtiön perustamisen jälkeen eli vuonna 2011, jolloin Viro myös siirtyi euroon. Vuoden 2013 rahoituskierroksella maineikas PayPalin ja Facebookin taustalla toiminut sijoittaja lähti mukaan kuudella miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla ja vuonna 2014 Wisen omistajajoukkoon liittyi miljardööri ja Virgin Galacticin perustaja Richard Branson, joka sijoitti yhtiöön noin 25 miljoonaa dollaria. Vuotta myöhemmin Wise sai 58 miljoonan sijoituksen pääomasijoitusyhtiö Andreessen Horowitzilta ja yhtiön markkina-arvo puhkaisi miljardin dollarin rajan eli siitä tuli yksisarvinen.
Menestystarina alkoi lontoolaisesta keittiöstä
Wise sai alkunsa vaatimattomasta lontoolaisesta keittiöstä. ”Kristo [Käärmann] ja hänen vaimonsa olivat Lontoossa ensimmäisiä kämppäkavereitani, ja töitä tuli tehtyä paljon myös luentosalien takariveissä samoin kuin seuraavien kotien keittiöissä ja makuuhuoneiden lattioilla, se oli todella hienoa aikaa”, yhtiön ensimmäinen työntekijä Eva Tomaspolskaja muisteli Ärileht-lehdessä viime vuonna.
Tomaspolskajan mukaan hän ymmärsi välittömästi, että Wise on lähtenyt ratkaisemaan merkittävää ongelmaa. ”Lontoossa asuessani minulla oli omakohtaistakin tarvetta saada vaihdettua siellä ansaitut punnat edullisesti euroiksi ja päinvastoin.” Yhtiön alkutaipaleen hän myöntää kuitenkin olleen raskas. ”Meillä oli kova tahto tehdä nopeasti ja päästä pitkälle, ja siinä tohinassa unohdimme huolehtia itsestämme, tuli loppuunpalamisen hetkiä.”
Panos Viron talouteen
Vaikka Wise on perustettu Lontoossa ja listattu Lontoon pörssissä, Käärmann on korostanut, että kyseessä on virolainen yritys. ”Lähes puolet työntekijöistämme työskentelee Veerenni-kadun toimistolla Tallinnassa ja yhtiötä rakennetaan Virosta käsin.”
Käärmannin sanat saavat tukea tilastoista. Viron vero- ja tulliviraston mukaan Wise tilitti pelkästään vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä valtiolle 12,9 miljoonaa euroa tuloveroja ja työnantajamaksuja – toiseksi eniten Viron kaikista yrityksistä.
Myös työntekijöille suunnatun avokätisen optio-ohjelman merkitys tiedostetaan Virossa. ”Poikkeuksetta kaikki työntekijät ovat saaneet optioita. Optio-oikeus kuuluu kaikille, jotka ovat olleet palveluksessamme vähintään vuoden”, Käärmann on vahvistanut. ”Eurooppalaisittain on itse asiassa varsin epätavallista, että kaikki työntekijät ovat myös yhtiön omistajia, kuten meillä. Wisellä on noin 4 000 entistä ja nykyistä työntekijää, jotka ovat myös osakkeenomistajiamme.”
Mainittakoon, että myös Wisen listautuminen Lontoon pörssiin toteutettiin epätavanomaisesti: yhtiö ei järjestänyt listautumisantia eikä kerännyt uutta pääomaa, vaan pörssiin vietiin jo olemassa olleet osakkeet. Niiden markkinahinnan lasku pörssinoteerauksen jälkeen kertoo analyytikoille, että monet avaintyöntekijät ovat ottaneet hyödyn irti ja myyneet osakkeensa. Optioiden arvo on näin siis realisoitunut työntekijöidensä lompakoihin.
Wise panostaa Viroon myös pyrkimällä olemaan mahdollisimman hyvä työnantaja. Yhtiön lomakäytäntöä muutettiin kuluvan vuoden alussa niin, että työntekijöillä on oikeus 18 viikon isyyslomaan. Työntekijät saavat myös vapaapäiviä itsensä kehittämiseen ja neljän vuoden välein kuusi viikkoa ylimääräistä palkallista lomaa.
Ensimmäiset miljardöörimme
Wisen listautuminen Lontoon pörssiin merkitsi myös sitä, että Viro sai ensimmäiset miljardöörinsä. Käärmann omisti tuolloin 18,78 prosenttia Wisen osakkeista ja hänen henkilökohtaisen omaisuutensa arvo kohosi kahteen miljardiin dollariin. Talouslehti Forbesin maailman rikkaimpien ihmisten listalla hän oli sijalla 1 600. Hinrikusille kuului 10,9 prosenttia yhtiön osakkeista, mikä merkitsi dollareina noin 1,1 miljardin osakeomistusta.
Yhtiön menestys ja jatkuva kasvu käyvät ilmi myös tuoreimmista talousluvuista. Wisen liikevaihto kasvoi viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 149,8 miljoonaan puntaan eli noin kolmanneksella edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yhtiön palveluilla on noin neljä miljoonaa käyttäjää. Wisen kautta tehtyjen rahansiirtojen kokonaismäärä kasvoi vuodessa 38 prosenttia, noin 20,6 miljardiin puntaan. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kasvua oli 15 prosenttia.